Pet komada koji su spasili 2018. godinu

Radiosarajevo.ba
Pet komada koji su spasili 2018. godinu

Dobro, možda ih nije bilo više od 7 ukupno. I većina njih nisu izdani za naše tržište. Ali era je digitale, sve je svima dostupno na internetu i može se kupiti najnormalnije gdje god da živite. Možemo reći da u BiH ima malo izdanja, ali su barem kvalitetna. Nije neka utjeha, znam. No albume svakako niko pametan više ne izdaje, osim ako mora zbog ugovora sa izdavačkom kućom. Sa singlovima je bolja situacija, ali to u narednom tekstu. Redni brojevi koji slijede su samo to – redni, ne znače prednost u odnosu na druge.

1. The Loudest Silence – Aesthetic Illusion (Nuclear Blast)

The Loudest Silence je metal sastav iz Sarajeva koji su ove godine objavili debi album Aesthetic Illusion, a izdala ga je čuvena izdavačka kuća Nuclear Blast iz Njemačke. Ljubitelji sastava poput Nightwish, sigurno su ovo već upratili sa zanimanjem, a pozitivne recenzije dolaze sa svih strana. Od viđenih gostiju na albumu izdvaja se Mark Jansen, gitarista popularnog holandskog sastava EPICA. Glas Taide Nazraić zvuči ravnopravno sa kolegicama iz sličnih svjetskih bendova, produkcija i svirka su također na viskom nivou, a nešto „jači“ naglasak  pjevačice uopšte ne smeta s obzirom da većina predstavnika žanra dolazi iz zemalja kojima engleski nije maternji jezik, kao ni sami fanovi. 



2. Letu Štuke – Topla voda  (Menart)

Letu Štuke su pred kraj godine objavili predugo očekivani novi album Topla voda, koji je možda donio zaokret u produkcijskom smislu, ali su i dalje u pitanju Šaranove pjesme i poetika, koju ili volite ili ne volite. Stari fanovi Štuka albumu zamjeraju što je „moderan“, ali Štuke moraju napredovati ukoliko ne žele uvijek iste ljude na koncertima. Saradnja sa Dubiozom možda je konceptualno fula (doduše nije ni rađena namjenski za ovaj album), ali komercijalno nije sigurno. Već se može čuti da album sadrži i tri najbolje pjesme koje je Dino Šaran ikad napisao: Kule, Žad i Topla voda, no sigurno je da svako ima svoje najdraže pjesme od Štuka. Bojan Ahac je relativno novi član benda, koji je imao i najviše uticaja na „novi“ zvuk kao producent, iako je Đani Pervan taj posao do sada obavljao vrhunski. Čini se da su nove Štuke na dobrom tragu, s obzirom da jedan od promotivnih singlova albuma, nova pjesma Supermarket, ima najviše pregleda na Youtube u odnosu na njihove prethodne pjesme.



3.  Edo Maajka – Put u plus  (Menart)

Edo je pobrao sve pohvale kritike za novo izdanje koje nazivaju „najzrelijim“, „najboljim“ i sl. albumom ovog veterana balkanskog hip-hopa. Album ćemo pamtiti po hitovima Bolje je bolje ft. Yaya i No pasaran. Ime Edo Maajka i dalje izaziva respekt kolega, publike i kritike, i to ne bez osnova. Stare zasluge se ovdje brzo zaboravljaju. A Edo pokazuje da još ima žara, inspiracije i potrebe da nešto kaže. I dovoljno strpljenja i živaca da to izvede produkcijski kvalitetno ne želeći kompromise. Ovo je možda najbolji Edo do sada, iako njegov trenutak nije najveći do sada.



4. Jelena Milušić i Merima Ključo – Lume  (Croatia Records)

Neobično izdanje za naše prostore i neobična kolekcija pjesama koje potiču iz različitih muzičkih tradicija, ali se prepliću kao da su oduvijek bile skupa. Na neki način i jesu, s obzirom da su se na ovim prostorima uvijek sretale i spajale razne kuluture, što je počelo zvučati kao floskula. Ako više puta ponovljena laž postaje istina, zašto ne bi vrijedilo i obrnuto? Sve što govore o Bosni (i Hercegovini) kao loncu u kojem su se skupljale različite mirođije je istina, samo što mi sami više ne vjerujemo u to dok nam to neko ne stavi pod nos. Ili pod uho. Jelena Milušić i Merima Ključo su napravile najinteresantniji album ove godine vjerovatno i u puno širim okvirima nego je to „region“, šta god pod tim podrazumjevali



5. Amira Medunjanin & TrondheimSolistene – Ascending (Croatia Records)

Muzika je više od pola pjesme. Ona čini da i tekst zvuči dublje, profinjenije, ljepše. Samo proviđenje je spojilo Amiru Medunjanin i mlade Norvežane iz Trondheima. Ovo je ista Amira Medunjanin koja oduševljava „world music“ svijet godinama, samo nekako bolja. Suptilnija. Veličanstvenija. Magičnija. To su se mogli uvjeriti svi koji su bili na njenom koncertu u Zetri, kada je nastupila sa Trodnheim Solistene. Sve vam je to poznato ali kad sviraju solisti iz Trondheima, cijeli ugođaj poprima duhovni karakter. Amira Medunjanin sigurno nema najljepši glas na svijetu. Ali njena izvedba je besprijekorna, njena cijela duša pjeva, a Trodnheim Solistene sviraju prave note koje diraju srce.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije