Zavirite u prošlost poslovanja: Fotografije koje prikazuju radna mjesta kroz 1970-te i 1980-te

0
Radiosarajevo.ba
Zavirite u prošlost poslovanja: Fotografije koje prikazuju radna mjesta kroz 1970-te i 1980-te
Foto: Rarehistoricalphotos / Kancelarije iz prošlosti

Koncept radnog okruženja kao i same kancelarije su se dramatično promijenile kroz posljednje decenije.

Najzapaženije promjene su uglavnom u rasporedu, stilu, bojama, radnoj kulturi i tehnologiji. Kroz decenije promjena radnici sve više individualizirali, a dizajn ureda postajao je sve ergonomičniji i tehnološki napredniji.

Tek je 1960-ih otvoreni koncept ureda stvarno počeo dobivati na snazi kao popularni dizajn za radna mjesta.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

Bürolandschaft, izvorno njemački dizajnerski pristup koji se prevodi kao "kancelarijski krajolik", imao je za cilj demokratizirati radno mjesto i stvoriti veću interakciju među kolegama.

Kao odgovor na sve veću popularnost ogromnog, otvorenog uredskog prostora, Robert Propst, predsjednik Herman Miller Research Corp., napisao je: "Današnji ured je pustoš. Oduzima vitalnost, blokira talenat, frustrira postignuća. To je svakodnevna scena neostvarenih namjera i promašenog truda".

Kancelarije iz prošlosti
Foto: Rarehistoricalphotos: Kancelarije iz prošlosti

Godine 1964. kompanija za proizvodnju namještaja Herman Miller predstavila je koncept Action Office, fleksibilnu kombinaciju radnik stolova, ormara i zidova. Bio je šaren i elegantan, s namjerom da oslobodi radnike povećavajući njihovu slobodu kretanja i privatnost.

No potreba za uredskim prostorom brzo je rasla u kasnim 1960-ima i 1970-ima. Kompanije su zahtjevale namještaj koji je jeftiniji, prilagodljiviji i zahtijeva manje prostora.

Herman Miller redizajnirao je Action Office kako bi bio manji i lakši, a druge kompanije za namještaj uvele su kopije.

U 1980-ima kabine su značajno preuzele primat i nalazile su se u većini poslovnih zgrada. Tehnologija je brzo napredovala i sve je više radnika imalo računar.

Kancelarije iz prošlosti
Foto: Rarehistoricalphotos: Kancelarije iz prošlosti

Računari iz 1980-ih bili su apsolutno ogromni pa su stolovi u to vrijeme postali zahtjevniji kako bi se nosili s težinom i veličinom. Dizajn ureda 1980-ih je definisan jednom riječju "funkcionalnost".

Međutim, prema kraju te decenije, počeo je postajati malo eksperimentalniji. Tokom tog vremena uvedeno je puno stakla, betona i čistih linija.

Koncept rada na daljinu predložio je ranih 1970-ih Jack Nilles, bivši NASA-in inženjer.

Ponudio ga je kao alternativu prevozu koji crpi resurse usred naftne krize tog doba.

Kancelarije iz prošlosti
Foto: Rarehistoricalphotos: Kancelarije iz prošlosti

Njegova vizija obuhvaćala je "satelitske kancelarije" koji su zaposlenicima kompanija omogućili da rade bliže mjestu gdje žive, pomažući smanjiti saobraćajne gužve u urbanim područjima.

U 1980-ima i 1990-ima tehnologija se poboljšala, a njezini troškovi pali, što je rad na daljinu učinilo održivim za više poslova. Tvrtke poput IBM-a i J.C. Penneya, pa čak i savezne agencije SAD-a, počele su eksperimentisati s programima rada na daljinu kako bi smanjile svoje uredske troškove i zaposlenicima ponudile veću fleksibilnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije