Priča o jednom od najvećih mistika svih vremena: Ko je bio Mevlana Dželaludin Rumi?

0
L. M.
Priča o jednom od najvećih mistika svih vremena: Ko je bio Mevlana Dželaludin Rumi?
FOTO: Radiosarajevo.ba / Tradicionalni ples Sema

'Dođi, dođi, ko god da si. Lutalica, štovatelj, ljubitelj odlaska. Nema veze. Naša nije tekija očaja. Dođi, čak i ako si svoje zavjete prekršio hiljadu puta. Dođi, opet, dođi, dođi.' Rumi

U decembru 2023. godine obilježava se jubilej – 750. godišnjica smrti slavnog mistika, teologa i filozofa Mevlane Dželaludina Rumija, a najveća manifestacija odvija se u centralnoj Anadoliji, u turskom gradu Konya.

Mevlana Dželaludin Rumi jedno je od najistaknutijih imena svjetske filozofije i književnosti srednjeg vijeka. Najpoznatiji je po svojoj poemi "Mesnevija" sačinjenoj od nevjerovatnih 25.000 stihova. Ekipa portala Radiosarajevo.ba imala je priliku posjetiti Konyu prilikom obilježavanja 749. godišnjice smrti, a ovaj grad oduševio nas je svojom kulturom, tradicijom, a najviše gostoprimstvom ljudi.

Konaković poručio ambasadoru Izraela u Srbiji: Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota!

Konaković poručio ambasadoru Izraela u Srbiji: Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota!

Donosimo vam priču o Rumiju i ljubavi turskog naroda prema jednom od najvećih mistika svih vremena.

Mevlana Dželaludin Rumi perzijski je filozof, teolog i pravnik, a ujedno se smatra i jednim od najvećih derviških pjesnika islama. Osim navedenoga, on je i osnivač reda mevlevije čiji su pripadnici poznatiji pod nazivom 'vrteći derviši'.

U Kulturnom centru Mevlana u Konyi održan je svečani program "Šeb-i Arus" (noć susreta sa Bogom) na kojoj je održan tradicionalni derviški ples sema.

Ovaj dan je poznat u Mevlevijskom derviškom redu kao noć kada je Mevlana Dželaluddin Rumi umro. Budući da Rumi svoju smrt nije smatrao krajem, već spajanjem sa svojim voljenim Bogom, godišnjica njegove smrti se naziva po njihovom ponovnom susretu.

Tradicionalni ples Sema
FOTO: Radiosarajevo.ba: Tradicionalni ples Sema

Rumijevo pravo ime je Muhammed Dželaluddin. Mevlana i Rumi imena su koja je poslije "dobio". Rođen je 30. septembra 1207 godine u Belhu, koji se danas nalazi u Afganistanu. 1212. njegova porodica je preko Nišapura, Bagdada i Kufe otišla u Mekku na obrede hadža. Nakon tih obreda, preko Šama i Halepa, uputili su se prema Anadoliji i 1222. godine smjestili se u Larende (Karaman). Njegov otac je bio poznati teolog, pravnik i mistik. Nakon poziva seldžučkog sultana Alaeddin Kejkubata 1228. godine, došao je na čelo medrese i zajedno sa porodicom preselio se iz Karamana u prijestolnicu Seldžučke države Konyu.

Nakon smrti oca, Rumi je došao na njegovo mjesto i godinama držao predavanja, na koja su, s vremena na vrijeme, prisustvovali ljudi različitih vjeroispovijesti. Rumi je umro u Konji, 17 decembra 1273. godine u svojoj 66. godini. Ukopan je pored svog oca i oko njegovog mezara podignuto je veličanstveno Zeleno turbe.

Na mjestu gdje se nalazi ovo turbe, poznato kao i Mevlanino turbe, danas se nalazi Mevlanin muzej, dok se nekada ranije tu nalazila i Mevlanina tekija. U muzeju su izloženi i Mevlanini rukopisi, kao i djela o misticizmu. Nakon Rumijeve smrti, mevlevijski derviši pokrenuli su ples po imenu Sema i napravili tekiju.

Tradicionalni ples Sema
FOTO: Radiosarajevo.ba: Tradicionalni ples Sema

Ples sema, koji se još smatra i meditacijom, stvoren je i razvijen Rumijevim nadahnućem. Ovaj plesni ritual popraćen je tradicionalnim turskim instrumentom 'ney', a prije same ceremonije se čita Mesnevija; Rumijeva poema koja derviše uči kako istinski voljeti Boga. U ovome plesu sve je prepuno mistike i simbolike, pa čak i haljina koju derviši nose. Novčić predstavlja nadgrobnu ploču čovjekovih loših navika, bijela haljina predstavlja njegov pokrov, a kardigan koji nose simbol je njihove volje. 

Kada započnu svoj ples, derviši skidaju kardigan i započinju proces duhovnog čišćenja. Prekrižene ruke tokom njihove polagane vrtnje simbol su jedinstva Boga, a zatim započinju širiti ruke na obje strane - i prema nebu, i prema zemlji. Desna ruka uperena je prema nebu prima Božje darove, a lijeva ruka polegnutaje  prema dnu i prosljeđuje ih svijetu.

"Ako je tuga našla put do tvog srca i narušila tvoju radost, to je znak da priprema put za sreću. Ona smjesta očisti sve druge stvari iz kuće, kako bi ushićenje moglo doći do tebe od strane Izvora dobrote. Patnja protresa žute listove sa grana tvoga srca, kako bi svježi listovi mogli neprestano izrastati. Ona iz korijena izvlači staro nezadovoljstvo, kako bi nova ekstaza mogla ušetati iz Njegovog pravca. Tuga srca izvlači uvenule i vijugave korijene, kako ni jedan ne bi ostao sakriven. Putem patnje mogu se mnoge stvari izvaditi iz srca, kako bi Bog dao nešto bolje za uzvrat".

Neki od njegovih najpoznatijih citata su:

"Ljubav je beskrajni okean čija su nebesa samo pahuljice pjene. Znaj da su to vali Ljubavi što pokreću točak nebesa jer bez ljubavi svijet bi bio beživotan"

"Kada iz srca govor nesmetano potekne, znak je to prisnosti među dušama; bez prisnosti, protok je blokiran. Kada srce ugleda voljenu, kako ono da ostane gorko? Kada slavuj ugleda ružu, kako on da ne zacvrkuće?"

"Šta je duša? Duša je svijest o dobru i zlu, radovanje nad dobrotom, a tugovanje nad nesrećama. Budući da je svjesnost najdublja priroda i suština duše, što si više svjesniji, to si više duhovniji. Svjesnost je posljedica ruha: onaj ko je u izobilju posjeduje može se zvati Božijim čovjekom ili ženom"

"Kada god se tuga ukaže, budi ljubazan prema njoj, jer je Bog smjestio biser u ruku tuge"

"Očisti sebe od svojstava sobosti, kako bi uzmogao vidjeti svoju čistu, nepotamnjelu suštinu"

"Naučit ćeš čitajući, razumjet ćeš voleći"

"Nemoj se pričinjavati svijetu odjećom i rječnikom. Nemoj lažno oponašati dobre ljude, budi iskren i prema Bogu i prema ljudima"

Tradicionalni ples Sema
FOTO: Radiosarajevo.ba: Tradicionalni ples Sema

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije