♡ / Skupa u školskim klupama: U Sarajevu obilježen Svjetski dan osoba s Down sindromom

21. 03. 2019. u 13:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 67

Udruženje "Život sa Down sindromom Federacije Bosne i Hercegovine" danas su u Sarajevu obilježii Svjetski dan osoba s Down sindromom.

21. mart / Znate li zašto danas nosimo šarene čarape

Šetnja pod nazivom Skupa u školskim klupama se održala od BBI Centra do Katedrale.

Cilj ove manifestacije je da skrene pažnju javnosti na pravo djece s invaliditetom na kvalitetno i inkluzivno obrazovanje od najranijeg predškolskog doba.

Pretpostavka je da u Bosni i Hercegovini živi više od hiljadu osoba s Down sindromom. Od hiljadu živorođene djece, jedno ima Down sindrom - podaci su Svjetske zdravstvene organizacije

Down sindrom imaju ljudi koji su rođeni sa tri ista hromosoma 21 odnosno koje imaju jedan ili dio jednog hromosoma viška odnosno manjka. Zato su Ujedinjene nacije 2011. godine odlučile da se 21. mart obilježava kao Svjetski dan osoba sa Down sindromom.

Prvi dan proljeća je bio povod da ovaj dan bude posvećen ovoj ugroženoj kategoriji društva.

Obilježavanju ovog dana u cijelom svijetu se pridruže mnoge ličnosti iz javnog života, uključujući i političare. Jasno je da to neki od njih čine zbog javnog priznanja odnosno promocije. Često izostaje konkretna podrška ovoj populaciji. 

U Sarajevu obilježen Svjetski dan osoba s Down sindromom - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: U Sarajevu obilježen Svjetski dan osoba s Down sindromom
U Bosni i Hercegovini se osobe s Down sindromom suočavaju sa diskriminacijom koja je dijelom i institucionalnog karaktera. Neodgovarajuće školovanje i težak put do zaposlenja su neki od izraza diskriminacije. Ovi problemi su u većoj ili manjoj mjeri globalno izraženi. Predrasude i stereotipi marginaliziraju ove osobe uprkos što su ima ustavom i zakonima garantirana ljudska prava.

Zato je ovogodišnja Konferencija o Down sindromu koja se održava 20. i 21. marta u Ženevi posvećena zapošljavanju osoba sa ovom zdravstvenom poteškoćom.

Za nadati se da će vlast i društvo konkretnim djelima pokazati razumijevanje za osobe s Down sindromom u jednakoj mjeri koliko je učestalo odjevanje šarenih čarapa.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA