Marginalizovane grupe u BiH: Trećina djece na pragu siromaštva

0
Fena
Marginalizovane grupe u BiH: Trećina djece na pragu siromaštva
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Okrugli sto

Položaj marginalizovanih grupa u BiH je veoma ugrožen, istaknuto je danas u Sarajevu na okruglom stolu "Provedba Akcionog plana za implementaciju ciljeva Deklaracije marginalizovanih grupa u BiH".

Okrugli sto održala je Fondacija za socijalno uključivanje u BiH u okviru projekta "Izgradnja kapaciteta organizacija civilnog društva za aktivno zagovaranje uloge marginalizovanih grupa u procesu pristupanja Europskoj uniji".

Projekat je podržala Ambasada Savezne Republike Njemačke u BiH s ciljem da marginalizovane grupe koje ujedinjuje nepovoljan socijalni položaj angažuje na širem društvenom planu.

Ranka Ninković Papić, direktorica Fondacije za socijalno uključivanje u BiH, kazala je da je i ovom projektu fokus na poboljšanju položaju marginalizovanih grupa.

"U ovom ciklusu koji radimo do aprila 2021. je jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva koje se bave ili koje rade sa marginalizovanim grupama, ali u procesu pristupanja EU. Ovaj okrugli sto na neki način usmjeren ka poglavlju 19, socijalna politika i zapošljavanja i onom što je bilo u prethodnom krugu, a to je Deklaracija marginalizovanih grupa. Uvijek se vraćamo na početak priče, a to je da poboljšamo položaj tih društvenih grupa i na neki način da se oni pripreme za taj proces pristupanja EU", istakla je Papić.

Za članstvo u Europskoj uniji, Bosna i Hercegovina treba da ispuni uslove iz 35 poglavlja. U Analitičkom izvještaju, Evropska komisija je ocijenila da je upravo socijalna politika u grupi najlošije pripremljenih oblasti.

Kritički naglasak je na položaju djece gdje je istaknuto da je "gotovo trećina djece (31,6%) u dobi od pet do 15 godina suočena sa rizikom od siromaštva", da je primjena propisa o zabrani diskriminacija nad ženama u praksi na izuzetno niskom nivou, i slično.

Direktor incijative za bolju i humaniju inkluziju u BiH Žarko Papić rekao je da je položaj marginalizovanih grupa veoma ugrožen i opšta situacija oko preporuka Evropske unije je veoma loša pošto se godinu i po dana ništa nije uradilo.

Također je naglasio da ostvarenje prioriteta značajno može unaprijediti položaj ranjivih grupa, najsiromašnijih stanovnika BiH i zato je neophodno da se oni svojim glasom pojave i da govore vlastima zašto ne radite ništa kad je naš položaj veoma ugrožen.

"Zadnjih pet godina mi nemamo podatak o siromaštvu u BiH. Svjetska banka je prije pola godine procjenila da je 20 posto stanovništva ispod apsolutne linije siromštva. Kad je riječ o siromaštvu BiH je pretposljednja u Evropi. Ako je prosjek materijalne potrošnje stanovnika u EU 100, u BiH je to 41, dakle više nego duplo manje. Svrha ovog projekta je da najugroženije marginalizovane grupe aktivira u borbi za njihove egzistencijske interese", istakao je Žarko Papić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije