Salem Marić: Vrijeme je da Bošnjak bude na čelu Mostara

6
Radiosarajevo.ba
Salem Marić: Vrijeme je da Bošnjak bude na čelu Mostara
Foto: Privatni album / Salem Marić

U nedjelju, 20. decembra, prvi put poslije 12 godina, bit će održani historijski lokalni izbori u Mostaru.

Nema sumnje da će, kao i mnogo puta do sada, ishod mostarskih izbora imati važne refleksije na višim razinama vlasti, posebno u Federaciji BiH.

Razgovarao: Faruk Vele

Predsjednik i potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić, predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić i predsjednik BPS-a Sefer Halilović jučer su posjetili Mostar gdje su se sastali sa kandidatima “Koalicije za Mostar”. Upućene su poruke jedinstva i želje za jačanjem jedinstvenog Mostara.

Tim povodom razgovarali smo sa Salemom Marićem, predsjednikom Gradskog odbora SDA Mostar. Marić iznosi očekivanja od skorih izbora, te govori o planovima, “stolnom gradu”, ustaškim ulicama, miješanju Zagreba i Vlade RH u mostarske izbore. Također, odgovara na naše pitanja o snimku koji se ovih dana pojavio na društvenim mrežama, a tematizira odnose SDA i HDZ-a BiH.

Radiosarajevo.ba: Ostalo je svega nekoliko dana do historijskih izbora u Mostaru, kakva su Vaša očekivanja?

Marić: Moja su očekivanja od izbora u Mostaru, moram priznati, jako velika. Složili smo jako dobru koaliciju i imali jako dobru kampanju. Koalicija za Mostar 2020. je pobjednička politička opcija i mislim da će to pokazati i rezultati izbora.

Radiosarajevo.ba: HDZBiH i Ljubo Bešlić su 16 godina na čelu Mostara. Djeca rođena tada na pragu su zrelosti. Je li vrijeme za promjene?

Marić: Naravno, da je vrijeme da Bošnjak, opet postane gradonačelnik Mostara. Naš kandidat (kandidat Koalicije za Mostar - dr. Zlatko Guzin) je kvalitetan u svakom smislu riječi. I kao stručnjak i kao čovjek koji voli ovaj grad i ne pravi razlike među ljudima. Dr. Guzin ima punu podršku Koalicije i vjerujem da će njegove kvalitete prepoznati i ostali politički subjekti u sastavu novog Gradskog vijeća Mostara. Mislim da su njegove šanse za gradonačelničku fotelju realne i jako dobre.

Radiosarajevo.ba: Bili ste dosta na terenu, kakve su reakcije građana na dosadašnji tok kampanje Koalicije za Mostar? Šta kažu građani?
Marić: Moram naglasiti da je samo Koalicija za Mostar jedina imali kampanju „od vrata-do-vrata“. Posjetili smo Mostarce u njihovim domovima i slušali kako razmišljaju. Iz toga se može pojaviti samo jedan novi kvalitet, koji će nadopuniti našu predizbornu Platformu. Građane zanima politika i žele vidjeti jedinstveni i moderni Mostar. Mi ćemo im pomoći da se takva nastojanja i provedu u budućem periodu kroz funkcionisanje gradske administracije.

Radiosarajevo.ba: Šta će biti prioriteti Koalicije ukoliko dobijete povjerenje građana? Kako da život Mostaraca postane bolji?

Marić: Prvo treba završiti izborni proces i formirati tijela vlasti, te odmah krenuti na posao. Neće biti nimalo lako, jer dugo nije bilo Gradskog vijeća. Ali moramo ustrajati na tome da se izgradi za sve jednakopravan Mostar, kao motor razvoja ovog dijela Bosne i Hercegovine. Bez razvoja grada u poslovnom smislu, nema niti razvoja društva i to je naravno jedan od prvih pririteta. Mostar je predugo bio u stanju permanentne političke krize i moraju se konačno otkočiti svi zaustavljeni procesi. Moramo paralelno izgrađivati bolje odnose i vraćati Mostar na mapu razvijenih gradova u BiH i regionu, jer nam odlazi previše ljudi.

Radiosarajevo.ba: Je li Mostar „stolni grad Hrvata“ kako nam ovih dana poručuje dr. Mario Kordić, kandidat HDZ-a? Otkud ti anahronizmi u bh. politici i poslije decenija političkog života u nezavisnoj BiH?

Marić: Mostar, naravno, nije nikakav „stolni grad“ niti će ikada biti. Ta priča sa „stolnim gradom“ završena je još 1994. godine sa uspostavom evropske administracije nad Mostarom.

Prava je šteta što se tada nije do kraja insistiralo na svemu onome što je predlagao, Hans Košnik, jer mislim da Mostar ne bi upao u ovakvu političku krizu da se provelo sve ono što je Košnik predlagao.

„Stolnim gradom“, sada opet mašu oni koji žele nekakve jeftine političke poene na radikalnom desnom političkom spektru, ali to je projekat koji je zajedno sa tzv. HRHB neslavno okončao svoj život pred Haškim sudom u okviru UZP-a. Mislim da bi to svima trebalo biti jasno. Nema „stolnog grada“, ali biće evropskog i za sve otvorenog Mostara.

Radiosarajevo.ba: Uredu, ali kako, s druge strane, komentirate snimak koji se pojavio na interenetu i društvenim mrežama, a u kojem se SDA spočitava navodna dobra saradnja sa HDZ-om i gradonačelnikom Ljubom Bešlićem?

Marić: Ja nisam bio učesnik navedenog sastanka. Sa sigurnošću mogu reći da to nije bio ni zvanični sastanak, pa ne mogu govoriti o tome u kojem kontekstu je i, na koncu, zašto gradonačelnik Bešlić spominjao SDA i mene lično. Sa kim je razgovarao gospodin Bešlić, koliko je sve to istrgnuto iz konteksta, i, na koncu, ko je plasirao snimak u javnost, vjerujem da će se uskoro saznati.

No, to je maje bitno, smatram da je cilj bio da se pokuša kompromitirati Koalicija za Mostar. Zato odlučno odbacujem takve insinuacije, kao potpuno neosnovane. Što se tiče SDA, mi smo uvijek bili na tragu interesa Mostara i njegovih građana. To smo i danas, zajedno sa kolegama iz Koalicije za Mostar.

Kako smo "sarađivali" sa HDZ-om, najbolje ilustrira činjenica da ta stranka koristi sve raspoložive resurse da bi pobijedila Koaliciju za Mostar, a meta HDZ-ovih napada su isključivo probosanske snage koje su okupljene oko Koalicije! Pametnom dosta.

Radiosarajevo.ba: Kako gledate na otvoreno uplitanje Hrvatske na pitanje izbora u Mostaru, i to otvorenije nego ikada?

Marić: Radi se o već dobro poznatoj politici, koja traje i van izbornog vremena. Mi to najbolje u Mostaru znamo. Niko ne spori da se Hrvatska, ako ima novca i volje, brine za Hrvate u Mostaru i BiH, ali postoje neke granice, koje se moraju poštivati kada je u pitanju suverenitet BiH i jedinstveni status Mostara. Uplitanje iz Zagreba je, čak mislim i kontraproduktivno za same hrvatske političke stranke, jer ih se nekako stavlja u poziciju onih kojima treba neki patronat, dok sa druge strane to samo učvršćuje probosanske stranke da istraju na ideji Mostara kao grada za sve građane unutar suverene BiH.

Radiosarajevo.ba: Dosta se i Sarajevo uključilo u pitanje Mostara. Koliko to pomaže, a koliko odmaže bilo kakvo uplitanje sa strane?

Marić: Sarajevo nikako nije ono što je Zagreb, jer se u ovom slučaju radi o jednoj državi i istom državno-političkom prostoru. Zato termin „uplitanje“ u priči oko Sarajeva i Mostara nikako ne stoji. To je glavni grad Bosne i Hercegovine, koji može biti izvrstan partner Mostaru i koji po mnogo čemu može poslužiti kao gotov model. U svakom smislu. Od razvoja, do kulture, obrazovanja i na kraju krajeva slijeđenja tradicije zajedničkog života. Sarajevo se ne „upliće“, već pomaže.

Radiosarajevo.ba: Institut IFIMES piše u svojoj analizi da će posljedice izbora u Mostaru biti dalekosežne, kakav je Vaš stav?
Marić: Svaki izbori u Mostaru su bili važni za Bosnu i Hercegovinu, pa će tako biti i ovi. Mostar je jedna od najvažnijih tačaka ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u regionu. Puno je razloga za to. Između ostalog i zbog toga što je to grad koji još uvijek, uprkos svemu onome što mu je urađeno, ostaje otvoren za saradnju i pruža ruke pomirenja. Mostar može biti primjerom svima, ako se prestane sa iracionalnim politikama i opstrukcijama. Na ovom gradu će se sigurno testirati i ukupni odnosi naroda i građana u BiH i zato je Mostar tako važan.

Radiosarajevo.ba: Evo govorili smo o jednakopravnom Mostaru. Je li vrijeme da u Mostaru bude implementirano ono što je, recimo, predviđa i Ashdownov Statut za Mostar, a do toga nije došlo. Dakle, suštinski jedinstvene institucije, otvorenost svih kapaciteta za sve građane, pa i javnih dobara? Je li vrijeme za istinski jedinstveni Mostar i ukidanje geta?

Marić: Bilo je odavno vrijeme za tako nešto, ali znate nije bilo dovoljno dobre volje, čak i od onih koji su tvrdili da žele samo dobro Mostaru. Mislim da je međunarodna zajednica stala u jednom ključnom trenutku kada je trebalo „pogurati“ Mostar, ali da se sada, koliko vidim, mijenja ta vizura.

Mostar čak niti finansijski ne može izdržati svu tu strukturu paralelnih institucija i to jasno svima koji razmišljaju racionalno. Nadam se da ćemo sada nakon izbora imati onu vrstu podrške, koja ide u pravcu objedinjavanja grada, jer je samo to realnoi dugoročno moguća opcija.

Radiosarajevo.ba: Hoće li doći vrijeme da u Mostaru budu ukinute ulice s imenima ustaških funkcionera i koljača, i zašto su one još uvijek tu?

Marić: To trebate pitati one koji su se usudili Mostar „ukrasiti“ sa takvim imenima ulica. Naravno da smo protiv toga i sve ćemo učiniti da se ta sramna imena maknu iz javnog prostora Mostara. Međutim, smatram da se prava katarza treba dogoditi u glavama onih koji su svojevremeno odlučivali o tome. Na njihovim plećima je ta vrsta odgovornosti i oni trebaju prvi preuzeti inicijativu i to bez ikakve zadrške ili uslovljavanja da se stavi znak jednakosti između fašizma i antifašizma. 

Poruka građanima Mostara

Marić je, na kraju, uputio poruku građanima Mostara uoči nedjeljnih izbora:

„Građani Mostara izađite na izbore i pokažite šta mislite. Ovu su sigurno historijski izbori i tako ih treba tretirati. Neki novi-bolji Mostar počinje izlaskom na izbore i podrškom onim strankama i koalicijama koje bi da grade, a ne razgrađuju multietnički Mostar.

Izlazak na izbore je važan i zbog poruke koju šaljemo, da smo spremni boriti se za Mostar bez nacionalnih isključivosti i prefiksa u najboljoj historijskoj tradiciji ovog grada. Poštujte epidemiološke mjere prilikom izlaska na izbore i vidimo se na biralištima!“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije