Od posljedica koronavirusa preminuo dr. Kemal Bašić

2
Radiosarajevo.ba
Od posljedica koronavirusa preminuo dr. Kemal Bašić
Foto: Facebook / Kemal Bašić

Doktor Kemal Bašić (1964), član naučnog osoblja Instituta za historiju UNSA, preminuo je danas na Klinici za infektivne bolesti KCUS. 

Ovu informaciju za javnost podijelili su iz Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu.

"Obavještavamo javnost da je dr. Kemal Bašić (1964), član naučnog osoblja Instituta za historiju UNSA, danas u 16 sati preselio na bolji svijet, na Klinici za infektivne bolesti KCUS. Dr. Bašić se u posljednjih nekoliko dana liječio od upale pluća uzrokovanom virusom COVID-19. Institut za historiju izražava saučešće porodici, rodbini i prijateljima dr. Bašića, kao i cijeloj akademskoj zajednici UNSA koja je ostala bez svog uglednog člana", naveli su. 

Kemal Bašić je rođen 08. januara 1964. godine u selu Hadžići, općina Prijedor, Bosna i Hercegovina. Osnovnu školu završio je u Kevljanima i Omarskoj, općina Prijedor.

Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu šk. 1982/83. godine, Islamski teološki fakultet u Sarajevu (sad Fakultet islamskih nauka) početkom 1991. godine odbranom diplomskog rada Vakufi u Banja Luci.

Magistrirao je na Ilahijat fakultetu Univerziteta u Ankari u R. Turskoj na Odsjeku za historiju i umjetnost islama (historija islama) s temom Veze između bosanskohercegovačkih muslimana i Osmanske države 1878-1914, posebno vjerske veze, 03. februara 1999. godine. Nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu radio je dva semestra na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Tuzli u svojstvu vanjskog saradnika predavajući staroturski/osmanski/ jezik.

Nakon toga zapošljava se u Tuzli kao profesor islamske vjeronauke, što je radio oko 14 godina. Godine 2013. preseljava se u Sarajevu...

Kemal Bašić bio je učesnik nekoliko tribina, naučnih skupova, okruglih stolova. Autor je knjige Kozarac kroz historiju /Tuzla, 2005/, koautor knjige Istaknuti Tuzlaci s Midhatom Spahićem /Tuzla, 2005/, priređivač knjige Ilijas Mahmuljin: Umino ognjište /Tuzla, 2011), autor knjige Muhamed Tajib Okić - život i djelo /Sarajevo, 2015/.

Autor većeg broja naučnih radova kao i prijevoda s turskog jezika koji su objavljeni u raznim publikacijama i časopisima u Bosni i Hercegovini /Muallim, Novi muallim, Hikmet, Pogledi, Glasnik VIS-a, Preporod, Arhivska praksa, Takvim, Anali GHb, Gračanički glasnik, Baština sjeveroistočne Bosne, Glasnik Arhiva i Arhivističkog udruženja Bosne i Hercegovine, bio je član redakcije za publiciranje djela: Hivzija Suljkić: Sabrani tekstovi u tri knjige /Tuzla 2007/ i knjige Hasan Škapur: Odnos osmanskih vlasti prema Bosanskom ustanku /1875-1878./ /Sarajevo 2017/.

Bio je član i jedan od osnivača Centra za osmanističke studije u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije