Negra Efendić: Moja nagrada je dokaz da je sve moguće

Amina Bijelonja
Negra Efendić: Moja nagrada je dokaz da je sve moguće
Negra Efendić je švedska novinarska i autorica, a rođena je 1980. godine u Bosni i Hercegovini gdje je odrastala u gradu Brezovo Polje u Brčkom. Ona i njena porodica izbjegli su iz tokom rata u Bosni i Hercegovini i došli u Švedsku 1993. godine.

Prema nedavnim pisanjima Al Jazeere Balkan, upravo najbolji Šveđani iz oblasti bankarstva, filmske umjetnosti, novinarstva, kulinarstva i sporta, potiču iz Bosne i Hercegovine. Jedna od njih je i Negra Efendić, a njena knjiga Bila sam baš kao ti odabrana je za najbolju knjigu u Švedskoj.

Efendić, novinarka dnevnog lista Svenska Dagbladet, ispričala je priču o svom Brezovom Polju, nedaleko Brčkog, koje je morala napustiti '90-ih. Dobila je nagradu Storyteller of the Year za knjigu reportaža Bila sam baš kao i ti (na švedskom: Jag var precis som du).

U reportažama se autorica vraća svom bijegu i nesentimentalnim pogledom prikazuje dugotrajni utjecaj koji rat ima na djecu dok oživljava priče ljudi iza vijesti. U razgovoru za Radiosarajevo.ba Negra kaže da bi njen život izgledao sasvim drukčije da je ostala u BiH.

"Ovdje smo ja i 'mojih deset', pošto nismo imali nikoga kada smo došli ovamo kao izbjeglice. Mama i tata mi nisu mogli pomoći, nažalost. Ali, u Švedskoj postoji jedan sistem gdje čovjek može stvoriti nešto od ničega. Teško je bilo, i morala sam se truditi. Ipak, ja sam živi dokaz da ništa nije nemoguće", kaže Negra.

negra-1024x654.jpg - undefined

Negra Efendić

Za nju nagrada koju joj je ukazala država Švedska predstavlja, kako ističe, neopisivu čast, jer predstavlja priznanje za cjelokupni rad, ali i "dokaz da je sve moguće". U Švedsku je došla kao dijete, naučila jezik i zahvaljujući mogućnostima koje je izbjeglicama pružila ta država – uspjela.

"U prvom dijelu moje knjige čitalac ide u moje rodno Brezovo Polje, da se upozna sa životom kojim smo mi nekada živjeli. Kroz oči djeteta vidi put ka Švedskoj, izbjeglištvo, To sve što se nama dešavalo. U posljednjem dijelu knjige ja, odrasla žena i novinar, se vraćam unazad i postavljam pitanja te se  pokazuje da nisam bila spremna na sve odgovore", priča ova danas uspješna novinarka i autorica.

Dodaje kako joj nije bilo nimalo lako, da nisu imali nikoga ko može pomoći te da je sve morala raditi isključivo sama i to dosta mnogo.

"Najvažnije je da sam upjela ući u ovo društvo, naći sebe. Školovati se. Sada radim posao koji volim i imam porodicu. Za mene je to veliki uspjeh. Većina nas se dobro uklopila u društvo, pogotovo mi koji smo došli u Švedsku kao djeca. Često mi se javljaju ljudi, koji su kao i ja, došli u Švedsku bez ičega i morali početi od nule. Sama činjenica da su sagradili novi život ovdje i uklopili se u švedsko društvo je jedan veliki uspjeh“, kaže Efendić.

negra-efendic.jpg - undefined

Negra Efendić

U razgovoru za naš portal Negra ističe kako je novinarstvo veliki dio nje, te da je sloboda medija jezgro jedne demokratske države kao što je Švedska.

"Naravno da ću nastaviti istraživati i pisati o temama koje ja smatram važnima. Bosna i Hercegovina je i dalje moje djetinjstvo i moji korijeni, ali je moj život sada u Švedskoj, gdje je i moja porodica", naglašava te dodaje kako bi željela da može svim mladim ljudima kazati da se treba truditi i raditi i da će se to svojevremeno isplatiti.

"Nažalost, razumijem da stvarnost u BiH izgleda sasvim drukčije", zaključuje.

Popis dobitnika prestižnih švedskih nagrada porijeklom iz BiH vjerovatno neće biti konačan. Organizacija APU Network iz Švedske promovira samo one najbolje te njeguje i razvija ono najzaslužnije iz naše zemlje i zemlje prijema (Švedska) jer je itekako bitno da se pokrene priča koja razbija jaz između Bosanaca i Hercegovaca u i van granica BiH.

Iz ove organizacije napominju da većina priznanja iza sebe ima dugogodišnju i vrlo respektabilnu tradiciju, a laureati su neke od najistaknutijih osoba u javnom i društvenom životu Švedske. Priznanja nisu samo pokazatelji uspješne integracije, nego i razlozi za dodatno isticanje bosanskohercegovačkog identiteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije