Melisi Rahman beba u 6. mjesecu trudnoće vratila sluh

S. H.
Melisi Rahman beba u 6. mjesecu trudnoće vratila sluh
Radiosarajevo.ba / Melisa sa sinom Kenanom
Priča Melise Sijarčić-Rahman iz Goražda oduševila je Bosnu i Hercegovinu. Zbog terapije koju je primala zbog upale žučne kese Melisa je u potpunosti izgubila sluh.

Njena priča posebna je zbog toga što joj je sluh u trudnoći vratio njen nerođeni sin Kenan.

"Lijek koji sam primala (Gentamicin) zbog upale je uništio jako brzo moj sluh", započinje Melisa svoju priču za Radiosarajevo.ba.

"Godinu dana je trajala priprema za operaciju prilikom koje mi je trebao biti ugrađen kohlearni implantat. U toku tog perioda sam se koliko-toliko trudila da se prilagodim situaciji, pa sam radila na tome da učim čitanje s usana i kako si na najbolji način pomoći u tom svijetu tišine. Niko nije garantovao ni da će operacija uspjeti, pa sam zbog toga jos više bila uporna", ispričala je Melisa, te navela kako je operacija uspjela jer je već nakon nekoliko mjeseci čula prve zvukove, ali je i dalje bila gluha.

Imala sam kohlear, ali kada bih spavala, kupala se, ležala i slično, opet sam bila gluha. Više od dvije godine sam živjela tako, a suprug mi je bio ogromna podrška, ispričala je Melisa.

U šestom mjesecu trudnoće stiglo je iznenađenje.

"Moj dječak odlučio je obradovati svoju mamu. Istom brzinom se sluh i vratio kao što je i nestao. Rodila sam Kenana bez korištenja kohleara", ispričala je ova radosna majka čiji dječačić sada ima tri godine i uskoro će dobiti brata.

Problema sa sluhom više nema.

"Na mojoj desnoj strani lobanje gdje je ugrađen kohlear i dalje stoji, samo unutrašnji dio, kojeg se nisam željela riješiti ne samo jer se plašim da opet ostanem bez sluha, nego više zbog neke komplikacije koja bi se mogla desiti prilikom vađenja", navela je Melisa za Radiosarajevo.ba, istaknuvši kako joj je sluh na lijevom uhu jednako dobar kao i prije ugrađivanja kohleara.

Melisa inače radi kao medicinska sestra, a ovih dana je i na trudničkom dopustu, jer očekuje drugog sina.

"Normalno funkcioniram i s osmijehom. Život s kohlearom je mnogo 'težak  posao' i zahvalna sam svakog dana na ovoj šansi koju mi je dragi Bog dao, rekla je Melisa za naš portal.

Njena doktorica s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Zehra Sarajlić je zadovoljna njenim oporavkom.

Slučaj poput Melisinog je već ranije bio predmet naučnog istraživanja u kojem je utvrđeno da ako majka u toku trudnoće doživi oštećenje nekih organa, fetus preko posteljice šalje stem ćelije i obnavlja oštećenja.

U medicini je ovaj fenomen poznat pod nazivom "evolutivni mehanizam" koji je objašnjen kao pokušaj fetusa da sačuva vlastiti život, spasivši život majke. Stoga Melisin slučaj, navode doktori, i nije čudo, ali je priča veoma važna jer se tiče i drugih mladih roditelja koje bi ona mogla ohrabriti u odlukama da rađaju djecu i stvaraju porodice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije