Kukić o kampanji u RH: Zašto bh. Hrvatima nitko ne kaže da je BiH njihova domovina?!

Radiosarajevo.ba
Kukić o kampanji u RH: Zašto bh. Hrvatima nitko ne kaže da je BiH njihova domovina?!
Foto: Igor Kralj/PIXSELL / Sučeljavanje u Hrvatskoj

Danas je posljednji dan službene predizborne kampanje za predsjedničke izbore u Hrvatskoj na kojima će u nedjelju tri miliona i 855.000 birača odlučivati ko će od 11 kandidata biti na čelu države idućih pet godina, aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ili neko od njenih 10 „izazivača“.

Piše: F.V. 

O kampanji i nedavnom sučeljavanju svih kandidata u programu Hrvatske radio-televizije (HRT) gdje je dosta riječi bilo i o našoj zemlji, a stavovi oscilirali od toga da u Bosni i Hercegovini treba biti proglašena hrvatska republika, što je zastupao "ustaša vegetarijanac" Ante Đapić, do tvrdnji Ivana Pernara da je HDZ kriv za sukobe Bošnjaka i Hrvata, razgovarali samo sa akademikom Slavom Kukićem, uglednim profesorom Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Sučeljavanje predsjedničkih kandidata: Politika Hrvatske prema BiH

"Da u takvoj masi kandidata, a na prvom predstavljanju ih je bilo 11 – i to od krajnje ljevice do krajnje desnice – može biti svakakvih stavova, pa i kad je odnos prema BiH po srijedi, moglo se očekivati i prije predstavljanja. Nema, potom, dvojbi da nam neki od tih stavova gode uhu, kao što nema dvojbi da se normalan čovjek u odnosu na neke može samo gnušati. No, ako je temeljem istraživanja javnog mnijenja Hrvatske suditi, iz bosanskohercegovačke perspektive težinu mogu imati samo tri među njima – gospođa Grabar-Kitarević, te gospoda Škoro i Milanović", govori Kukić. 

On je sa našim čitateljima podijelio analizu stavova u pogledu Bosne i Herecegovine. 

"Analizira li se, pak, njihove pozicije, temeljem onoga što se o njima zna, a i temeljem poruka koje su pri prvom sučeljavanju slali, osobno ne vidim mogućnost značajnije promjene politike budućeg hrvatskog predsjednika prema BiH u odnosu na politiku koju imamo danas. Uostalom, da bi politika gospođe Grabar-Kitarević mogla biti politika kontinuiteta izvjesno je i iz njezinih odgovora tijekom sučeljavanja. S druge strane, značajniju promjenu ne prepoznajem ni u nastupanju gospodina Škore. Istina, u vezi s njim se nema dovoljno iskustva, moguće je da je svoju predizbornu kampanju prilagođavao uhu prosječnog hrvatskog građanina s desnog političkog spektra...", napominje član Akademije nauka i umjetnosti BiH. 

Šta BiH može očekivati u slučaju pobjede takvog kandidata? 

"Moguće je da sutra ta politika doživi i izvjesnu evoluciju, ali ne vjerujem da to može biti evolucija u tretiranju BiH kao suverene susjedne zemlje s kojom treba graditi dobre susjedske odnose i ne petljati se u njezine unutarnje stvari.

Ako bi se, eventualno, kakva promjena i mogla očekivati to bi moglo biti u slučaju izbora Zorana Milanovića. No, i iskustvo s njim iz vremena njegova premijerskog mandata tjera na oprez. I ne vjerujem da bi se i od njega mogao očekivati obrat prema Mesićevskom odnosu, kojeg karakterizira poruka Hrvatima u BiH da je BiH njihova domovina i da rješenje svojih problema moraju tražiti u Sarajevu, nikako i u Zagrebu", zaključuje Kukić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije