Čestitamo: Bosanka Radenka Marić postala predsjednica prestižnog univerziteta u SAD

2
Radiosarajevo.ba
Čestitamo: Bosanka Radenka Marić postala predsjednica prestižnog univerziteta u SAD
Foto: Facebook / Radenka Marić

Edhem Čustović, Tuzlak koji živi u Melbournu u Australiji gdje radi na renomiranom La Trobe univerzitetu, putem društvenih mreža promoviše priče o Bosancima i Hercegovcima koji nižu uspjehe širom svijeta. Ovaj put nam donosi priču o profesorici Radenki Marić.

Radenka Marić postala je predsjednica istraživačkog univerziteta prvog reda u Sjedinjenim američkim državama.

"Prof. Radenka Marić, danas zvanično inaugurisana kao 17. predsjednica prestižnog američkog univerziteta UConn.

Horor u moru: Plivao je nedaleko od obale kad ga je napao morski pas, mislili su prvo da je srčani

Horor u moru: Plivao je nedaleko od obale kad ga je napao morski pas, mislili su prvo da je srčani

Danas je veliki dan za Univerzitet u Konetikatu, inauguriran je novi predsjednik/rektor. Ovo je veliki dan za Bosnu i Hercegovinu, bivšu Jugoslaviju. Profesorica Radenka Marić, rodom iz Dervente, danas je službeno postala predsjednica istraživačkog univerziteta prvog reda u Sjedinjenim Državama, Univerziteta u Konetikatu.

Time postaje prva žena iz Bosne i Hercegovine kao predsjednica Univerziteta u SAD-u i tek druga žena porijeklom iz BiH koja je postala predsjednica univerziteta u svijetu. Prva je je bila prof. Pamela Habibović na Univerzitetu u Maastrichtu, Holandija!

Evo kako su opisali Radenku Marić na univerzitetu 'priznata inovatorica u tehnologiji čiste energije čije je vodstvo kao potpredsjednica univerziteta pomoglo da se univerzitet podigne na nove visine u finansiranju istraživanja'.

Dvije pozitivne priče: Kako su Bosanci Amir i Azra inspirisali svojim radom

Dvije pozitivne priče: Kako su Bosanci Amir i Azra inspirisali svojim radom

Marić je rođena i odrasla u Derventi, i diplomirala na Univerzitetu u Beogradu, a magistrirala i doktorirala nauku o materijalima i energetici na Univerzitetu Kjoto u Japanu. Nakon što je provela 12 godina u Japanu, preselila se u Sjedinjene Države 2001. godine da bi radila u startupu za čistu energiju u Atlanti. Tri godine kasnije, počela je voditi Institut za inovacije gorivih ćelija pri Nacionalnom istraživačkom vijeću Kanade. Pridružila se UConn univerzitetu 2010 godine kao profesorica kemijskog i biomolekularnog inženjerstva. U periodu 2016–2017, bila je gostujući profesor Fulbrightove katedre na Politehničkom univerzitetu u Milanu u Italiji", napisao je Čustović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije