Akšamija za Radiosarajevo.ba: Ovo je priznanje za našu BiH

S. Hodžić
Akšamija za Radiosarajevo.ba: Ovo je priznanje za našu BiH
Foto: Fena / Mehmed Akšamija

Evropska akademija nauka i umjetnosti (EASA - Academia Scientiarium et Artium Europaea/European Academy of Sciences and Arts) je na sjednici Senata održanoj 16. decembra u svoje članstvo primila dugogodišnjeg profesora Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu prof. dr. Mehmeda A. Akšamiju kao redovnog člana.

Veliko priznanje: Profesor iz Sarajeva u Evropskoj akademiji nauka i umjetnosti

Evropska akademija nauka i umjetnosti (EASA - Academia Scientiarium et Artium Europaea/European Academy of Sciences and Arts) je na sjednici Senata održanoj 16. decembra u svoje članstvo primila dugogodišnjeg profesora Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu prof. dr. Mehmeda A. Akšamiju kao redovnog člana.

Mehmed A. Akšamija nominiran je od članova Hrvatskog foruma Europske akademije nauka i umjetnosti u Zagrebu.

U obrazloženju Senata Akademije navedeno je da je Akšamija primljen u članstvo zbog zasluga na području umjetničkih i naučnih istraživanja te drugih dostignuća u oblasti Opće teorije umjetnosti - Teorije fotografije. Članstvo je ujedno i priznanje i nagrada za kreativni, naučni i pedagoški rad, kao i do sad dodijeljena nacionalna i internacionalna priznanja.

"Ja sam uvjeren da je ovo priznanje za našu zemlju Bosnu i Hercegovinu bez obzira što je inicijativa pokrenuta od Hrvatskog foruma Europske akademije za znanost i umjetnost. Također, mišljenja sam da je to određeno priznanje Univerzitetu u Sarajevu i svim članicama našeg Univerziteta, pa i Akademiji likovnih umjetnosti, kao i svim mojim studentima koji su od mene makar nešto naučili iz oblasti koju su kod mene slušali i praktično radili. Ne bi trebalo zaboraviti ni moje kolege i studente sa evropskih univerziteta (Bazel, Grac, Prag...), kojima iskreno zahvaljujem na upućenim čestitkama", rekao je za Radiosarajevo.ba profesor Mehmed Akšamija.

Kako je otkrio za naš portal, budući angažman na EASA-u bit će vezan za određene projekte iz oblasti mog djelovanja (fiksacija optičke slike odgovarajućim transformativnim postupcima) koji će se baviti pitanjima s kojima se suočavaju Europa i svijet, a rezultate istraživanja biti će objavljivani putem publikacija ili kolokvija.

Profesor dr. Akšamija je jedini iz Bosne i Hercegovine izabran u Odjel za umjetnost EASA.

"Iako sam za sada jedini kreativac i teoretičar umjetnosti u statusu redovnog člana ove značajne evropske/međunarodne akademske zajednice, mišljenja sam da ću svojim djelovanjem uspjeti 'otvoriti vrata' i drugim kreativcima i naučnicima iz različitih oblasti koji žive i rade u Bosni i Hercegovini a koje, nažalost naše domicilne ustanove ne primijećuju. Bit će mi to velika čast i moguće priznanje za moje buduće djelovanje pod 'krovom' EASA", rekao je Akšamija za Radiosarajevo.ba.

Profesor Mehmed A. Akšamija priznanje je dobio zahvaljujući impresivnome životopisu, u kojem je velik broj upečatljivih kreativnih i naučnih dostignuća, ali i kao dugogodišnji univerzitetski profesor, iza kojeg su brojna mentorstva, umjetnički, stručni i naučni radovi, pedagoški rad, pa i dokazano rukovođenje visokoškolskom ustanovom, kao i aktivna i saradnja sa više europskih univerziteta.

Popraćen je i njegov angažman na polju promicanja univerzalnih vrijednosti, kulture življenja u bogatstvu različitosti, te međusobno poštovanje i uvažavanje. Izbor u članstvo Europske akademije nauka i umjetnosti je veliko priznanje za profesora Akšamiju lično, ali isto tako i priznanje za Univerzitet u Sarajevu u cjelini.

Povelja profesoru Akšamiji u svojstvu njenog redovnog člana bit će mu uručena na svečanoj plenarnoj sjednici Europske akademije nauka i umjetnosti, koja će biti održana 7. marta 2020. godine u Salzburgu (Austrija), kada Akademija slavi 30. godišnjicu, saopćio je Odjel za članstvo EASA.

Među naučnicima iz BiH koji su ranije primljeni u Europsku akademiju znanosti i umjetnosti (Alma Mater Europea) su Senka Mesihović-Dinarević te Asim Kurjak koji su u Odjelu za medicinske nauke.

EASA u svom članstvu ima 32 nobelovaca i nekoliko stotina najuglednijih svjetskih naučnika, umjetnika i istraživača.

Europska akademija nauka i umjetnosti u Salzburgu ustanovljena je inicijativom hirurga kardiologa Felixa Ungera, bečkog nadbiskupa Franza Königa te politologa i filozofa Nikolausa Lobkowicza. Akademija u formi međunarodne akademske zajednice je organizirana u sedam znanstvenih disciplina: humanistika, medicina, umjetnost, prirodne znanosti, društvene znanosti, pravo i ekonomija, tehničke znanosti i znanosti o okolišu te svjetske religije.

Kroz navedene discipline naučnici i umjetnici se bave pitanjima s kojima se suočavaju Europa i svijet, a rezultate istraživanja objavljuju putem publikacija ili kolokvija, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije