Adna Ahmedić "koketira" sa stolarstvom: Starim stvarima daje novi život

Jasmina Ćebo
Adna Ahmedić "koketira" sa stolarstvom: Starim stvarima daje novi život
Facebook / Drvoredaktura
Adna Ahmedić iz Sarajeva, magistrica arhitekture, odlučila je napraviti jedan hrabar korak.

Ostavila je posao u arhitektonskom birou gdje je radila šest godina te je svoj  život odlučila posvetiti drvetu.

Posljednje tri godine, kako kaže ova mlada Sarajka, "koketira" sa stolarstvom, popravlja stari namještaj, prepravlja, pravi jastuke, taburee, a u maju prošle godine odlučuje dati otkaz kako bi dio svog života posvetila radionici, stolarstvu, drvetu i toj divnoj prašini koja ima najljepši miris na svijetu, kako Adna kaže. 

"Školu sam upisala jer nisam drugačije mogla otvoriti stolarsku radionicu, ali se ipak na kraju našao način kako da to sve prođe što 'bezbolnije'. Mislim da u nečemu možete uspjeti ako se do kraja potrudite i prepustite tome, te je to bio jedan od glavnih razloga što sam napustila 'normalni posao' koji mi je oduzimao mnogo vremena.

Prvi redizajnirani komad još uvijek stoji kod mene i nikada ne bih prodala tu malu komodicu, kao što ne bih prodala ni lampu koju sam napravila od starog parketa. Tu malu komodu sam dobila od čika Joze, stolara u čijoj radionici je nastala Drvoredaktura i zbog toga taj komad ima vrijednost za mene", priča za Radiosarajevo.ba ova mlada Sarajka.

Radionica u kojoj radi od početka bila je zamišljena kao mala tvornica u kojoj će se dizajnirati i izrađivati unikatni cjenovno pristupačan namještaj izrađen od kvalitetnih materijala. Kako nije imala dovoljno znanja i iskustva, izazov joj je bio i popraviti neku staru komodu, a poseban - napraviti novu.

"Drvoredaktura nikada neće odustati od redizajna starog namještaja, jer je nevjerovatan osjećaj vidjeti iznenađeno lice investitora koji je mislio da nanina komoda stara 50 godina može poslužiti samo za loženje. Nekoliko puta se desilo da su investitori zaplakali kada su vidjeli gotov komad, ne toliko od ljepote samog komada, već od uspomena koje on budi", kazala nam je Adna.

Drvoredaktura ima mnogo svojih stalnih klijenata koji sada namjenski traže stari namještaj, jer znaju kome se mogu obratiti kada nađu neki komad.

"Do sada su se proizvodi Drvoredakture mogli pogledati samo u radionici ili kod nekog od naših klijenata, ali od decembra smo dio Concept store KUTCHA čiji je pokretač moja malenkost. Shvatila sam da Drvoredaktura nema adekvatan prostor gdje može izlagati i prodavati svoje proizvode, ali onda sam shvatila da nisam sama", istaknula je Ahmedić.

KUTCHA trenutno okuplja preko 20 umjetnika i kreativaca koji svoje radove i proizvode izlažu i prodaju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije