Veliki uspjeh bh. brendova: Konjičko drvorezbarstvo na trijenalu u Milanu

Radiosarajevo.ba
Veliki uspjeh bh. brendova: Konjičko drvorezbarstvo na trijenalu u Milanu

Naša država ove godine učestvuje na trijenalu arhitekture, dizajna i umjetnosti u Milanu, koje se održava u periodu od 2. aprila do 12. septembra.

Trijenale u Milanu jedna je od najprestižnijih izložbi na svijetu u sferi ove tri discipline. O značaju ove izložbe govori i činjenica da su na La Triennale-u svojevremeno izlagali Pablo Picasso i Renzo Piano, te značajan broj drugih velikana u arhitekturi, dizajnu i umjetnosti.

Bosnu i Hercegovinu na Trijenaleu prestavljaju Bijenale savremene umjetnnosti D-ARK Underground, te vrhunski bosanskohercegovački brendovi u proizvodnji dizajnerskog namještaja, dobitnici niza najprestižnijih međunarodnih nagrada za dizajn: Zanat iz Konjica, MS&Wood iz Fojnice, Artisan iz Tešnja, te Gazzda iz Sarajeva.Dizajn bosanskohercegovačke postavke na Trijenalu radio je Emir Salkić, jedan od utemeljitelja arhitektonskog studija Normal iz Sarajeva, čiji je cilj bio da objedini nekoliko bh. postavki u jednu cjelinu, te da prikaže komade namještaja iz perspektive dizajnera i majstora koji izrađuju te proizvode.

Iz tog razloga komadi dizajnerskog namještaja vise na siliku sa elegantno dizajniranih instalacija od metalnih cijevi.

Ado Avdagić, bh. dizajner iz Tuzle, koji je samo ove godine dobio tri prestižne nagrade pod nazivom Interior Innovation Award, a koje dodjeljuje renomirano njemačko Vijeće za dizajn, smatra da je Trijenale izvanredna prilika da se svijetu na najvišem nivou predstavi izvanredan inovativni uspjeh Bosne i Hercegovine i da je kao dizajner ponosan što može predstaviti svoju državu zajedno sa kolegama iz Bosne i Hercegovine.

Orhan Nikšić, osnivač brenda Zanat, i ekonomista sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti ekonomskog razvoja, navodi kako je intenzivnije oslanjanje bosanskohercegovačke industrije namještaja od ključnog značaja za održiv ekonomski razvoj naše zemlje budući da dizajn drastično povećava stepen dodatne vrijednosti proizvoda. Proizvodnja dizajnerskog namještaja radno je intenzivna i tehnološki zahtjevna i podrazumijeva ulaganja u znanje i tehnologiju, te omogućava kreiranje radnih mjesta ne samo za proizvođače nego za značajan broj visokoobrazovanih i talentovanih kadrova kao što su dizajneri, arhitekte, fotografi, stručnjaci za marketing, ukljucujuci i druge srodne kadrove.

Na prijedlog UNESCO-a, Bosna i Hercegovina je u martu ove godine formalno kandidirala tehniku ručnog drvorezbarstva za UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine. 

 

Novi uspjeh za 'Zanat' dolazi iz Švedske: Zlatna stolica za Unna stolicu (FOTO)

Tema ovogodišnjeg trijenala je Dizajn poslije dizajna, a predstavnici Bosne i Hercegovine, usprkos tome što je čine firme koje su izuzetno male u poređenju sa drugim brendovima u dizajnerskom namještaju koji su prisutni na trijenalu, egzemplificiraju kako bi dizajn nakon dizajna trebao izgledati: zasnovan na tradiciji i kulturnom naslijeđu, ekološki održiv i bez sumnje inovativan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije