Promovirana knjiga o Izetu Sarajliću italijanskog autora Paola Maria Roccoa

0
Radiosarajevo.ba
Promovirana knjiga o Izetu Sarajliću italijanskog autora Paola Maria Roccoa
Foto: Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti / Promovirana knjiga Paola Maria Roccoa

Knjiga "Izet Sarajlić za Sarajevo, život i poezija" na bosanskom italijanskom jeziku, koju je uredio prof. Paolo Maria Rocco promovirana je sinoć u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Knjiga je objavljena uz pomoć Ambasade Italije u Sarajevu.

Italijanski ambasador Nj. E. Marco-a Di Ruzza podsjetio je šta je Sarajlić predstavljao za  književnost balkanske regije i mimo nje, dosegnuvši nedvojbenu svjetsku slavu u vrijeme Jugoslavije što je dovelo do sklapanja bliskih odnosa sa italijanskim autorima.

"Veseli me činjenica da se danas jedan iltalijanski autor nalazi na promociji knjige koja je objavljena uz pomoć naše ambasade u Sarajevu. Ova književna večer je dokaz da kultura povezuje naše dvije zemlje", kazao je ambasador Di Ruzza.

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Autor Paolo Maria Rocco kazao je da su se stvaranju ove knjige odazvali pjesnici, književnici, filozofi, umjetnici: mnogi sa Balkana i iz Italije, prijatelji, poznanici i proučavatelji djela Izeta Sarajlića, a nastala je pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Sarajevu.

"Zahvaljujući razgovorima/ intervjuima i kratkim esejima, do sada neobjavljenima, rekonstruirao sam pjesnički i egzistencijalni put pjesnika, poznatog i prevođenog u cijelom svijetu, koji je okarakterizirao kulturni, balkanski milje drugog dijela dvadesetog stoljeća i čija se značajna prisutnost u međunarodnom književnom svemiru nastavlja i danas.

Tako nam se pruža važna prilika da istražimo i talijanska, književna poznanstva poete: od Luciana Morandinija do Elia Bartolinija, od Errija De Luce do Silvija Ferrarija i Giacoma Scottija, koji u neprekidnom dijalogu između dviju obala Jadrana prate put od izuzetne važnosti", kazao je autor.

Podsjetio je da je ovo djelo već promovirano u Italiji u avgustu prošle godine, ali da je njegova lična velika želja bila da ga promovira u Sarajevu, gradu u kojem je Sarajlić živio i radio o kojem je često pisao. Zahvalio se, između ostalih, Tamari Sarajlić-Slavnić, Izetovoj kćerci i kustosici Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH koja ga je , kako kaže, ohrabrivala od početka u stvaranju ove knjige te pomogla organizaciju promocije u Sarajevu.

Promovirana knjiga Paola Maria Roccoa - undefined

Foto: Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti: Promovirana knjiga Paola Maria Roccoa

Također, zahvalio se i pjesniku Emiru Sokoloviću, kao jednom od najzaslužnijih za realizaciju ovog projekta te Ambasadi Italije u Sarajevu.

O autoru: Paolo Marija Rocco diplomirao je modernu književnost na Sveučilištu Urbino, a stekao je specijalizaciju na Sveučilištu u Firenci. Bip je profesionalni novinar od 1995. (Il Giorno, iz Milana, L'Eco di Bergamo, La Gazzetta di Ancona i Pesaro, Il Resto del Carlino, Altro Giornale Marche, La Nota itd.), Osnivač i predsjednik radijske postaje „Controradio 93mhz di Urbino“. Organizator je i kustos likovnih izložbi, a napisao je i objavio eseje o književnoj kritici. U decembru 2014. objavio je svoj prvi roman "Virginia, ili: Que puis-je faire?". Piše i objavljuje pjesme: njegove neobjavljene lirske skladbe prisutne su u Enciklopediji suvremene poezije u izdanju Zaklade Mario Luzi za stotu obljetnicu rođenja pjesnika M. Luzija (2014.).

Bio je među osam finalista Nacionalne nagrade za poeziju "Zeno" koju je osnovala kulturna udruga "Zeno", Jota Editore i Provincija Salerno. Bio je izvanredni profesor na Sveučilištu Urbino. Predaje talijansku književnost i historiju u državnim gimnazijama.

Rođen je u Napulju, a živi u Fano (Pu).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije