Praznik muzike: Praizvedeno devet novih simfonijskih kompozicija bh. autora

V.A.Z.
Praznik muzike: Praizvedeno devet novih simfonijskih kompozicija bh. autora
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sa koncerta u Domu oružanih snaga BiH

Bosna i Hercegovina bogatija je za deset simfonijskih djela umjetničke muzike čiji su autori savremeni domaći kompozitori.

Djela su nastala u okrivu konkursa koji je objavila Asocijacija kompozitora i muzičkih stvaralaca BiH (AMUS), koja je 2021. godinu posebno posvetila razvoju umjetničke muzike.

Objedinjene pod zajedničkim nazivom „Savremenici“, praizvedbe novih kompozicija izvedene su sinoć na koncertu u Domu oružanih snaga BiH.

Kod Sarajeva uhapšene tri osobe zbog nestale djevojčice Danke (2): 'Tražili 50.000 maraka'

Kod Sarajeva uhapšene tri osobe zbog nestale djevojčice Danke (2): 'Tražili 50.000 maraka'

Ovo je bila prilika i da čujemo Simfonijski orkestar Muzičke akademije u Sarajevu u punom sastavu, koji je sigurnom rukom vodio dirigent i jedan od autora Emir Mejremić.

Sa koncerta u Domu oružanih snaga BiH - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Sa koncerta u Domu oružanih snaga BiH

Simfonijski orkestar kao instrument izvedbe bio je okvir u kojem su predstavljeni raznoliki autorski pristupi i kompozicioni stilovi. Muzički materijal kretao se od mekog, gotovo romantičnog viđenja folklornih tema iz BiH, pa do avangardnog tretmana u muzičkom promišljanju savremenih globalnih izazova poput klimatskih promjena ili vještačke inteligencije.

Zajednički imenitelj svih predstavljenih djela je bogata orkestracija u kojoj se autori nisu „štedjeli“ – pokazatelj ispravne odluke organizatora konkursa da autore ne ograniči manjim izvođačkim aparatima već da im da odriješene ruke kroz mnogobrojnost i široku zvučnu paletu simfonijskog orkestra. Za nadati se da će se ovakvi konkursi ponavljati i u budućnosti, jer je ovim koncertom pokazano i dokazano da naša zemlja ne oskudijeva u autorskim i kreativnim potencijalima muzičke umjetnosti.

Sa koncerta u Domu oružanih snaga BiH - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Sa koncerta u Domu oružanih snaga BiH

Svoje prve javne izvedbe sinoć su doživjele kompozicije:

Moving Landscape Glitched za simfonijski orkestar i live interaktivni video, kompozitora Ališera Sijarića (uz video Irfana Brkovića I fotografiju Marka Jovančića);

Krajiške skice kompozitora Mladena Jankovića,

Bright Earth kompozitora  Igora Karače;

Svita za simfonijski orkestar Šerbet autora Hajrudina Muhića

Machiavellian Hypomania  autorice Hanan Hadžajlić,

Forged autora Dine Rešidbegovića,

Simfonijska rapsodija autora Tonija Toplana,

Machina in Dubio za simfonijski orkestar i elektronski zvuk autporice Svjetlane Bukvić; 

te Elegija kompozitora i dirigenta orkestra Emira Mejremića.

Nažalost nije izvedena kompozicija Necropolis koju je autor David Mastikosa povukao iz programa.

“Ovaj impresivni događaj je vrlo značajan korak u razvoju bosanskohercegovačke umjetničke muzike, te predstavlja model za kreiranje projekata koje historija poslije prepoznaje kao naslijeđe”, istaknula je muzikologinja dr. Amila Ramović u svom uvodnom izlaganju.

Kroz ovakve inicijative unapređuje se stvaralačka djelatnost, bogati kulturna baština I daje motiv savremenicima. Koji ne moraju nužno biti iz istog kruga. Stoga treba pozdraviti I mali izlazak u područje savremene likovne umjetnosti BiH, korz korištenje djela grafičara Denisa Haračića za plakat koncerta Savremenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije