Počelo novo izdanje ciklusa kreativnih radionica "Podijelimo znanje 2020"

0
Radiosarajevo.ba
Počelo novo izdanje ciklusa kreativnih radionica "Podijelimo znanje 2020"
Foto: UNSA / "Podijelimo znanje 2020"

Završnica ovogodišnjeg izdanja ciklusa kreativnih radionica Podijelimo znanje 2020 trajat će do 18. decembra ove godine u organizaciji Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu (MAS).

"Uprkos izazovima koje nam je ova godina donijela, odlučni da put znanja i razmjene ideja prevaziđe novonastale prepreke, Odsjek za muzičku teoriju i pedagogiju je u saradnji s Odsjekom za klavir, harfu, udaraljke i srodne instrumente i Centrom za muzičku edukaciju pripremio niz radionica koje će u formi ciklusa webinara, putem platforme Microsoft Teams, predstaviti pozivna predavanja, pijanistički masterclass, studentsku tribinu, te teorijsko-koncertno prikazivanje interdisciplinarnog naučno-umjetničkog istraživanja. Navedene aktivnosti osmišljene su i objedinjene projektom Razvoj kompetencija studenata muzike i realizacija sistema cjeloživotnog učenja u muzičkom obrazovanju kroz ciklus kreativnih radionica Podijelimo znanje, koji je 2019/20. godine podržalo i finansijski potpomoglo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, prepoznavši ga kao projekt od posebnog značaja", kazali su iz organizacije.

Osnovna ideja projekta, začeta školske 2016/17. godine, bila je da potakne studente muzike na kreativno (muzičko) mišljenje i ponudi im prostor u kojem mogu djelovati samostalno ili u saradnji s kolegama, stjecati i proširivati svoja znanja o muzici, vezujući ih za srodne oblasti i promatrajući ih iz različitih aspekata. Od prvog izdanja projekta u maju 2017. godine, kad je proveden u formi kreativne studentske radionice, kroz svoja četiri izdanja prerastao je u ciklus radionica u nekoliko programski osmišljenih okvira, te u ovoj sedmici ulazi u svoje veliko finale.

Naime, u prethodnom periodu su u okviru programa Podijelimo znanje – studenti MASu gostima studenti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu gostovali na međunarodnim studentskim forumima u zemljama regiona (Srbija, Hrvatska), te razmijenili svoja znanja o muzici s učenicima srednjih muzičkih škola u Bosni i Hercegovini u koje su putovali zajedno sa svojim profesorima (Mostar, Zenica i Bihać).

Alumnus Muzičke akademije, uspješni gitarista i profesor Srednje muzičke škole Sarajevo, mr. Boško Jović, pak je gostovao u okviru radionice Podijelimo znanje – Alumni Edition.

"Program Podijelimo znanje 2019/20 – iz druge perspektive omogućio nam je saradnju s vodećim stručnjacima iz oblasti pedagogije, andragogije, sociologije, grafičkog dizajna i fotografije: samo u prethodnoj akademskoj godini svoja bogata znanja i iskustva s našim studentima podijelili su prof. mr. Bojan Hadžihalilović (Akademija likovnih umjetnosti UNSA), koji nas je temom Greetings from Sarajevo 1993 u prostoru Galerije 11/07/95 podsjetio na važnost kulture sjećanja, i prof. mr. Damir Šagolj (Akademija scenskih umjetnosti UNSA), čija nas je tema Kompozicija, principi i dekonstrukcija inspirirala i dodatno učvrstila u uvjerenju da je upravo umjetnost ta koja nam otvara oči, pokazuje pravi put i u stanju je mijenjati društvo u kojem živimo", navode.

Ova sedmica kao centralno dešavanje projekta donosi internacionalnu kreativnu studentsku radionicu Podijelimo znanje 2020, koja će 17. i 18. decembra omogućiti online susrete studenata iz Crne Gore, Srbije, Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine, u okviru kojih će studenti prezentirati svoja razmišljanja o teorijskim, pedagoškim i izvođačkim aspektima muzike.

Usto, organizirat će i okrugli sto, na kojem će diskutirati o izazovima i iskustvima „nove normalnosti“ u kontekstu muzičke profesije u doba pandemije.

Novo izdanje već spomenute radionice Podijelimo znanje – Alumni Edition vodit će muzikologinja dr. Esma Cerkovnik, mlada naučnica koja je nakon završenog master-studija na Odsjeku za muzikologiju i etnomuzikologiju MAS doktorska istraživanja uspješno privela kraju na Univerzitetu u Zürichu, gdje je trenutno zaposlena kao asistentica prof. dr. Laurenza Lüttekena u Muzikološkom institutu UZH.

Cerkovnik će 18. decembra u 13:30 održati tematsko predavanje ...et nos immutabimur – muzika i konverzija u Rimu prve polovine 17. stoljeća. Ovaj događaj će moderirati muzikologinja prof. dr. Fatima Hadžić, a navedenom organizacionom timu u realizaciji ovog događaja priključili su se i Odsjek za muzikologiju i etnomuzikologiju MAS te Muzikološko društvo FBiH.

"Iznenađenje ovogodišnjeg izdanja predstavlja programski okvir Podijelimo znanje 2020 –Piano Edition, u sklopu kojeg ćemo 15. i 16. 12. 2020. imati priliku prisustvovati masterclassu najistaknutijeg srbijanskog pijaniste svoje generacije prof. mr. Vladimira Miloševića. Osim toga, ovaj će program zaokružiti uvaženi pijanista, alumnus i profesor Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu mr. Omer Blentić, koji će 16. 12. 2020. u 18:00 predstaviti dio svojih interdisciplinarnih doktorskih istraživanja u formi spoja teorijskog predavanja Teorijski i interpretativni aspekti zaboravljenog majstorstva umjetnosti i pedagogije za klavijaturne instrumente iz 16. stoljeća u Španiji i koncerta djela Antonija de Cabezóna.

Organizacioni tim ciklusa čine nastavnici, saradnici i studenti Odsjeka za muzičku teoriju i pedagogiju i Odsjeka za klavir, harfu, udaraljke i srodne instrumente.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije