Paleografski ambasadori - Međunarodni dan maternjeg jezika 2021. godine

0
Radiosarajevo.ba
Paleografski ambasadori - Međunarodni dan maternjeg jezika 2021. godine
Foto: Paleografski ambasadori / Bosanski jezik u ranom srednjem vijeku

Paleografski ambasadori - Međunarodni dan maternjeg jezika 2021. godine / International Mother Language day 2021 je eTwinning projekat autorice Edite Kevro, MA iz Mostara u saradnji sa Amelom Isanović iz Švedske.

Projekat se treću godinu realizira na međunarodnom nivou, a prethodne dvije godine je nagrađen europskom oznakom kvalitete (European Quality Label – EQL) koju dodjeljuje Središnja služba za podršku u Briselu najkvalitetnijim eTwinning projektima.

Ideja projekta je da učenici pripadnici različitih kultura zajedno obilježe Međunarodni dan maternjeg jezika.

Paleografski ambasadori su 21. februara, povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, paleografskim čestitkama obilježili ovaj praznik.

Interaktvnom radionicom na temu: “Bosanski jezik u ranom srednjem vijeku prof. dr. Amira Turbić-Hadžagić, doktor lingvističkih nauka i redovni profesor za užu naučnu oblast lingvistika na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, 22. 02. 2021. 17:00 sati je otvoren je ovogodišnji ciklus radionica i predavanja za učenike učesnike projekta.

“Ovo je hvale vrijedan međunarodni projekt. Organizatorima i djeci iskreno čestitam na kontinuiranim realizacijama prevažnih tema u obrazovnom procesu iz humanističkih nauka, a posebno lingvistike i u njoj historije jezikā.

Impresionirana sam spoznajom da postoje učenici koji su u stalnoj potrazi za novim i boljim znanjem i obrazovanjem u različitim modernim formama, učenicima koja se nadmeću znanjem uz međusobno uvažavanje drugih i drugačijih prostora, društava, kultura i historija.

To su generacije koje ne nude nego osiguravaju mir i toleranciju (u porodici, svome okruženju, državi, svijetu), jer nas različitosti spajaju, a ne razdvajaju. Samo sa ovakvim ambasadorima znanja i tolerancije, čovječanstvo ima kud u budućnost ići.

Stoga, učeničko savladavanje kompetencija u obrazovanju, umjetnosti i kulturi trebaju nam biti prioritetno upozorenje za izradu inkluzivnog i modernog obrazovnog sistema kako bi bili konkurentni na globalnom tržistu rada u 21. stoljeću, te podrška svojim zemljama u razvoju.

Oni nam neće donijeti zaradu odmah, ali obrazovanje ovakvih ambasadora znanja sigurna su  naša individualna i globalna investicija u budućnost”, izjavila je nakon predavanja za učenike prof. dr. Amira Turbić-Hadžagić.

Ove godine svoje aktivnosti u projektu prijavile su: OŠ "Rifat Burdzobić Tršo", Tutin, OŠ ,,Strahinja Popović'' Dvorane, Kruševac, i Srednja ekonomska škola, Niš, Srbija, OŠ "Pavao Belas", Brdovec, i OŠ "Dalj", Dalj, Hrvatska, “Adem Bedalli”, Peqin, Albanija, OOU "Hristo Uzunov", Ohrid, i OOU "Dimitrar Miladinov” Skoplje, Makedonija.

JU OŠ "Stanko Rakita", Banja Luka, Prva osnovna škola, Donji Vakuf, OŠ "Edhem Mulabdić", Sarajevo, OŠ " Bijelo Polje", Mostar OŠ "Gnojnice", Mostar, OŠ "Drežnica", Mostar, Bosna i Hercegovina, te Språkcentrum, Göteborg, Švedska.

Učenici i nastavnici/profesori ne kriju svoje oduševljenje učešćem u projektnim aktivnostima. Nevjerovatno je koliko su učenici zainteresovani i oduševljeni predavačima, te s kojim nestrpljenjem iščekuju novo druženje.

“Djeca iz regiona su nove generacije djece koje promoviraju maternji jezik izvan granica svojih zemalja, ali i poštuju i uvažavaju sve različitosti i specifičnosti drugih i drugačijih.

Srdačno se zahvaljujem svima koji su nam pružali nesebičnu podršku u realizaciji projektnih aktivnosti i izdvojili svoje dragocjeno vrijeme za druženje sa učenicaima u projektu”, izjavila je autorica projekata Edita Kevro, MA iz Mostara.

U višemjesečnim projektnim aktivnostima predviđene su interaktivne radionice za učenike brojnih eminentnih lingvista iz Bosne i Hercegovine, ali i regiona.

Da su djeca najbolji ambasadori svjedoči i njihova diplomatska komunikacija, ali i brojne projektne aktivnosti u kojima su iskazaju paleografsko znanje i izuzetnu kreativnost.

Paleografske pozdrave šalju nam djeca iz svih škola koje učestvuju u projektu, uz poruku da će i u budućnosti nastojati biti dostojanstveni i časni ambasadori svojih maternjih jezika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije