Otvara se izložba "Rok muzej" povodom Demofesta

Radiosarajevo.ba
Otvara se izložba "Rok muzej" povodom Demofesta
/ Postavljanje izložbe 'Rok muzej'
Muzički instrumenti, scenska garderoba, tematske knjige i časopisi koji su pratili rok muziku bivše SFRJ naći će se na izložbi čijim će otvaranjem početi ovogodišnji, deveti Demofest.

Svečano otvaranje putujuće izložbe muzičkih eksponata „Rok muzej“, koje će biti upriličeno u 11.30 časova u četvrtak 21. jula u prostorijama Doma omladine, a biće dostupna za javnost sve do završetka festivala. U pitanju je projekat beogradskog Instituta za savremenu muziku, organizacije koju su 2015. godine pokrenuli Miroslav Cvetković Cvele, basista Bajaginih Instruktora, Branimir Lokner, rok novinar i kritičar, te Srđan Stojanović, koji je ujedno i direktor Instituta.

Izložba „Rok muzej“ u svojoj postavci ima raznovrsnu zbirku autentičnih eksponata, koju će posjetioci Demofesta imati priliku da vide prvi put u BiH. Cvetković kaže da su svi materijali prikupljeni uz nesebičnu podršku kolega i rok entuzijasta te ističe da je njihov krajnji cilj da u Beogradu otvore muzej rock ’n’ rolla, koji bi predstavljao prvi ove vrste, i to ne samo u Srbiji, već i u regiji. Prema ideji osnivača, prvenstvena uloga muzeja bila bi očuvanje bogate muzičke istorije ovih predjela, ali i ulaganje u budućnost nove rok scene.

Otvaranjem izložbe „Rok muzej“ započet će bogat sadržaj dnevnog programa festivala, a Cvetković kaže da na Demofest stižu muzički instrumenti, scenska garderoba, tematske knjige i časopisi koji su pratili rok muziku. Kako ističe, u Banjaluku donose praktično sve što su u stanju fizički prebaciti, osim nekih suviše kabastih stvari.

„Imamo fotografije i tekstove o rok istoriji Srbije, među kojima su zastupljeni svi značajni bendovi i izvođači. Od interesantnih artefakata posjedujemo neke zaista zanimljive eksponate, a prije svega to su neke zaista jedinstvene gitare. Jedna od njih je ona čuvena „isečena“ gitara Točka iz Smaka, a tu je i nekoliko starih Framus gitara Vlade iz Crnih bisera“, navodi on.

„Osim instrumenata, svi koji posjete izložbu imaće priliku da vide i neke zanimljive modne detalje. Prvenstveno mislim na sakoe, koji su nosili Žika i Dragi Jelić iz YU grupe, a koji su od zmijske kože pravljeni specijalno za njihove nastupe. Zatim, tu je i unikatna bunda koju je nosio Zoran Miščević iz Silueta“, dodaje Cvetković.

Basista Bajage i Instruktora rekao je da će se banjalučkoj publici predstaviti i bogatom publicističkom građom, prvenstveno primjercima štampe koja je pisala o rok muzici i knjigama koje su se bavile tom tematikom. „Zbika sadrži i analogne nosače zvuka – trake, koje su u to vrijeme bile aktuelne, a među sadržajima su naravno i omoti ploča i stare fotografije“, kaže Cvetković.

Eksponati izložbe su, osim Beograda, do sada posjetili Niš i Kragujevac, a ovo će biti prvi put da putuju van granica Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije