Obilježena 25. godišnjica Mirovnog sporazuma na Veliki petak u Sjevernoj Irskoj u Mostaru

0
FENA
Obilježena 25. godišnjica Mirovnog sporazuma na Veliki petak u Sjevernoj Irskoj u Mostaru
Foto: Fena / Julian Reilly i Adrian Farell

Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini, ambasada Republike Irske u Bosni i Hercegovini i Projekt Mostar u četvrtak, 25. maja, su u Pavarotti centru u Mostaru obilježili 25. godišnjicu Mirovnog sporazuma na Veliki petak u Sjevernoj Irskoj.

"Ovo je prilika za sve nas da sagledamo povijesni uspjeh sporazuma na Veliki petak, koji je osnažio ekonomiju Sjeverne Irske, učinivši je vodećim centrom u svijetu za kreativnost i filmsku industriju. Drago mi je što imamo priliku da s našim partnerima danas obilježimo 25. godišnjicu i da pogledamo paralele sa procesom koji se odvija ovdje u Bosni i Hercegovini", izjavio je britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Julian Reilly.

Reilly je kazao kako je mirovni proces u Sjevernoj Irskoj još uvijek živ i kako puno toga treba uraditi te da je to razlog zašto su godišnjice važan dio procesa pomirenja.

Vozač autobusa u Njemačkoj pod istragom: U prevrtanju poginulo četvero ljudi, brojni povrijeđeni

Vozač autobusa u Njemačkoj pod istragom: U prevrtanju poginulo četvero ljudi, brojni povrijeđeni

"Ovdje u Bosni i Hercegovni u vidu dana žalosti, odajemo počast mladosti koja je na današnji dan 1995. ubijena u Tuzli. Ovaj događaj je snažan pokazatelj da svi moramo raditi zajedno, ne samo da sagledamo prošlost, nego i da se fokusiramo na budućnost. Posebnu pozornost usmjeravamo na mlade generacije koje pred sobom imaju svijetlu budućnost i koje će imati značajniju ulogu u ispisivanju novih stranica", dodao je Reilly.

Ambasador Republike Irske u Bosni i Hercegovini Adrian Farell navodi kako je ovaj sporazum donio Sjevernoj Irskoj mnogo dobrih stvari.

Sarajevo dobitnik inaguralne nagrade Global Production za najbolji "Grad filma"

Sarajevo dobitnik inaguralne nagrade Global Production za najbolji "Grad filma"

"Baš prije 25 godina bio sam jedan od onih u Irskoj koji su glasali za ovaj sporazum, u Republici Irskoj podrška sporazumu je iznosila 94 posto, a u Sjevernoj Irskoj bila je 71 posto. Sporazum je donio mnogo toga, posebno u izgradnji ekonomije. Sporazum je bio veliko postignuće međunarodne diplomacije, potpisan je od strane Irske i Ujedinjenog Kraljevstva, diplomatski potpomognut od SAD-a i EU, ali najveće zasluge idu predstavnicima u Sjevernoj Irskoj koji su pokazali veliku hrabrost, posebno što se tiče kompromisa", smatra irski veleposlanik u BiH.

Sporazumom koji su 10. maja 1998. potpisali predstavnici britanskih i irskih vlasti te sjevernoirskih stranaka završilo je trideset godina nemira u kojima je poginulo više od 3,5 hiljada ljudi.

Glas preživjelih Bošnjaka: Ramiz Salkić promovisao knjige "Genocidna namjera Bratunac 1992"

Glas preživjelih Bošnjaka: Ramiz Salkić promovisao knjige "Genocidna namjera Bratunac 1992"

"Još ima nekih stvari na kojima treba poraditi, posebno u međusobnom pomirenju zajednica, većoj integraciji, boljem obrazovnom sistemu, ali mislim da je danas dan da se osvrnemo na proteklih 25 godina i sve živote koje je taj sporazum spasio", zaključio je Farell.

Direktorica Projekta Mostar Veronika Jelinkova dodala je kako im je drago što i oni mogu pridonijeti ovim aktivnostima te demonstrirati kako je moguće pronaći pozitivan pristup.

"Naš cilj je da pokažemo kako je moguće potaknuti nadu među građanima i to je ono što želimo pokazati svojim primjerom", zaključila je Veronika Jelinkova.

Program je otvoren projekcijom filma 'Pa što ako padne kiša?', a nakon filma je održana panel rasprava pod nazivom '25. godišnjica Mirovnog sporazuma na Veliki petak u Sjevernoj Irskoj: Uloga mladih i kulture u pomirenju'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije