Kosidba trave na Kupresu na UNESCO-voj listi kulturne baštine

Radiosarajevo.ba
Kosidba trave na Kupresu na UNESCO-voj listi kulturne baštine
FOTO: Radiosarajevo.ba / Kupreški kosci

Tradicionalni običaj košenja trave na Kupreškoj visoravni, uvršten je  na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. 

Zvanično uvrštenje desilo se u decembru 2020., ali je danas u Zemaljskom  muzeju u Sarajevu ovim povodom upriličena je konferencija. 

"Ovo je velik događaj za Bosnu i Hercegovinu i čestitam svim građanima naše zemlje na ovom upisu. Ovo je dokaz da se kultura ne događa samo u velikim kulturnim centrima", izjavio je tim povodom Siniša Šešum, šef ured UNESCO u BiH.

"Košenje trave ručno izrađenom kosom je specifičnost našeg kraja o čemu pisana svjedočanstva datiraju unazad 250 godina. To je povijest kupreška. Od davnina na Kupreškoj visoravni bave poljoprivredom i uzgajaju blago - stoku. Da bi nahranili svoje blago, trebaju kositi ručno, a kako je kupreška trava veoma čvrsta, kose moraju biti posebno izrađene. Zbog važnosti kosidbe od davnina su se organizirala natjecanja najboljih kosaca, pa je ovo preraslo u tradiciju", pojasnio je Matko Ćurković, predsjednik udruge „Kupreški kosci“.  

U natjecanju učestvuju kosci koji su odjeveni u tradicionalne nošnje, i svaki kosac ima svoju "kupilicu", a ima zadatak da pokosi parcelu od 350 metara kvadratnih. Sudije ocjenjuju širinu otkosa, čistinu, potkašanje i brzinu otkosa.

Direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić rekao je da se u ovoj isntituciji čuvaju na stotine artefakat ai predmeta vezanih uz tradicionalnu kosidbu, od kojih je oko 300 s područja Kupresa. 

Tradicionalna manifestacija "Dani kosidbe na Kupresu - Strljanica" ove godine održat će se  3. i 4. jula. 

Zdravko Mioč, načelnik Općine Kupres, izrazio je veliko zadovoljstvo što je vrijedna tradicija sada i zvanično prepoznata te nadu da će ovo priznanje doprinijeti boljoj turističkoj ponudi njegovog kraja. 

Nominacijski dokument za upis običaj natjecanja u košenje trave na Kupresu na UNESCO listu pokrenut je na inicijativu udruge „Kupreški kosci“, a isti je pripreman u Federalnim ministarstvom kulture i sporta u suradnji s uz podršku naučnih i kulturnih institucija u našoj zemlji.

Kupreška kosidba je četvrto nematerijalno dobro iz Bosne i Hercegovine koje je uvršteno na prestižnu listu, nakon Zmijanjskog veza, Konjičkog drvorezbarstva i običaja "Branje trave ive na Ozrenu". U ovom trenutku završen je rad na još dva nominacijsma dokumenta koja su predata UNESCO-u, za Sevdalinku i Nevesinjsku olimpijadu. Postupak priznavanja traje nekoliko godina, ali se opravdano očekuje da će UNESCO uskoro prepoznati i ove dvije kulturne tradicije iz BiH.

Zora Dujmović, ministrica Federalnog ministarstva kulture i sporta, pojasnila je da je postupak nominacija Kupreške kosidbe trajao nekoliko godina.

Na pitanje koji su dalji koraci ministarstva kada je u pitanju nominovanje ostalih kulturnih tradicija, ministrica je rekla da ministarstsvo ne daje prijedloge, već da to rade udruge, ali da ministarstvo podržava fazu nominacije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije