60 godina Univerziteta u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
60 godina Univerziteta u Sarajevu


Savremena historija Univerziteta u Sarajevu počinje otvaranjem prvih svjetovnih visokoškolskih institucija neposredno pred II svjetski rat i u toku rata (Poljoprivredno-šumarski fakultet, 1940. godine; Medicinski fakultet, 1944. godine. 1946. godine obnovljen je rad Medicinskog fakulteta, otvoreni su Pravni fakultet i Viša pedagoška škola, a 1948. godine obnovljen je rad Poljoprivredno-šumarskog fakulteta.

1949. godine otvoren je Tehnički fakultet. 2. decembra iste godine sa izborom prvog rektora, počeo je s radom Univerzitet u Sarajevu. Sa otvaranjem Filozofskog fakulteta 1950. i Ekonomskog fakulteta 1952. godine završena je prva, inicijalna faza osnivanja Univerziteta u Sarajevu.

Drugu fazu razvoja (1955.-1969.) karakterizira afirmacija Univerziteta, otvaranje novih visokoškolskih institucija i relativno zadovoljenje potreba za visokoobrazovnim kadrovima u Bosni i Hercegovini. Značajna činjenica jeste i organiziranje i pokretanje postdiplomskih studija na Univerzitetu.

Treća faza (1970.-1982.) definirana je daljim otvaranjem visokoškolskih institucija na Univerzitetu, naučnom promocijom Univerziteta i njegovim intenzivnijim uključivanjem i promocijom na internacionalnom akademskom planu. Univerzitet je na indirektan i direktan način doprinjeo osnivanju novih Univerziteta u Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli.

Četvrtu fazu razvoja (1982.-1992.) karakterizira odvajanje naučnog rada i aktivnosti od Univerziteta i otvaranje favoriziranih naučnih instituta van Univerziteta. Ovim je nanesena značajna šteta Univerzitetu u Sarajevu, jer je ugrožen osnovni princip odvajanja univerzitetske edukacije i istraživačkog rada, čija je posljedica pad kvaliteta edukacije i tehnološko zaostajanje Univerziteta. Značajan pad efikasnosti studija i hiperprodukcija kadrova u pojedinim oblastima edukacije je posljedica nekontroliranog upisa enormnog broja studenata.

Peta faza (1992.-1995.) je faza vandalske devastacije objekata i opreme, kao i kadrovskog osiromašenja i enormnog pada broja studenata na Univerzitetu, izazvanih ratom i agresijom na Bosnu i Hercegovinu.

Ipak, i pored svih teškoća života i rada u troipogodišnjoj blokadi Sarajeva, zahvaljujući iskazanom entuzijazmu, profesionalnosti, patriotizmu i upornosti univerzitetskih nastavnika i saradnika, kao i studenata, Univerzitet u Sarajevu je očuvao kontinuitet rada i življenja, kao svojevrsni vid intelektualnog, akademskog otpora svemu onome vandalskom i anticivilizacijskom, kao svoj doprinos afirmaciji slobode i demokracije, odbrane od agresije i fašizma i afirmaciji državnosti Bosne i Hercegovine.

Od početka 1996. godine, Univerzitet u Sarajevu ulazi u fazu poslijeratne fizičke i akademske obnove i rekonstrukcije. Fizička obnova je usmjerena na rekonstrukciju devastiranih i izgradnju uništenih objekata (kroz realizaciju projekta novog Univerzitetskog kampusa), nabavu devastirane edukativne i naučne opreme i obnovu objekata studentskog standarda. Na ovom planu do danas su postignuti značajni rezultati i stvoreni su uvjeti kvalitetnijeg studija.

Akademska obnova, koja je u toku, podrazumijeva realizaciju novog koncepta organizacije i funkcije Univerziteta skladno savremenim standardima, osavremenjavanje curriculuma studija i edukaciju nephodnog nastavnog kadra.

Proces akademske obnove i rekonstrukcije Univerziteta potpomognut je aktivnostima Asocijacije evropskih univerziteta, Savjeta Evrope, Evropske Unije, kao i čitavog niza međunarodnih organizacija i institucija involviranih u oblast visokog obrazovanja.

Univerzitet u Sarajevu je u partnerskim odnosima sa preko četrdeset Univerziteta iz Evrope, SAD, Kanade i arapskih zemalja.

Osnovni cilj svih aktuelnih aktivnosti jeste podizanje kvaliteta studija i stvaranje savremenog Univerziteta evropske provenijencije koji će biti respektabilan reprezentant Bosne i Hercegovine na internacionalnom nivou i promotor tradicionalnih, historijskih, kulturnih, naučnih i umjetničkih vrijednosti ovog dijela Evrope.

Univerzitet danas
Univerzitet u Sarajevu je veliki sistem, i po broju zaposlenih (1.640 nastavnika i saradnika i 893 ostalog neakademskog osoblja) i po broju studenata (sveukupno 55 hiljada).Prema sadašnjoj organizacijskoj strukturi on je labava asocijacija velikog broja visokoškolskih ustanova s jakom pravnom osobnošću (23 fakulteta i akademija i dodatni broj drugih članica i pridruženih članica) Objekti članica i pridruženih članica Univerziteta su dislocirani po gradu, tako da bi izgradnja Kampusa Univerziteta u Sarajevu bila jedan od preduslova, za rješenje ovog problema. Za objekte koji bi se nalazili van Kampusa, potrebni bi bili odgovarajući građevinski i saobraćajni zahvati, kako bi se njihovo bitisanje moglo preurediti u skup od četiri ili pet prepoznatljivih policentričnih cjelina.

Povodom 60 godina postojanja Univerziteta, od 18. do 21. maja održat će se niz prigodnih manifestacija kojima će godišnjica biti obilježena.

Program za četvrtak, 20. maj:

11:00 Okrugli sto Visoko obrazovanje u modernom društvu: Univerzitet u Sarajevu – dio Evropskog akademskog prostora
Rektorat Univerziteta u Sarajevu, Obala Kulina bana 7/II

Predsjedavajući: prof. dr. Hazim Bašić, prorektor za naučnoistraživački rad Univerziteta u Sarajevu
Dopredsjedavajuća: prof. dr. Slavenka Vobornik, prorektor za nastavu Univerziteta u Sarajevu

11:00 – 11:45 Uvodna izlaganja:
- Prof. dr. Hazim Bašić, prorektor Univerziteta u Sarajevu
- Prof. dr. Aleksa Bjeliš, rektor Univerziteta u Zagrebu
- Prof. dr. Adam Budnikowski, rektor Ekonomskog univerziteta u Varšavi
- Prof. dr. Holger Fischer, prorektor Univerziteta u Hamburgu
- Prof. dr. Frederick Sweet, Univerzitet Washington u St. Louisu

11:45 – 13:00 Diskusija
Teme za diskusiju
- Regionalna saradnja na putu ka Evropskom prostoru visokog obrazovanja – mogućnosti za partnerstvo;
- Internacionalizacija visokog obrazovanja i istraživanja – balansiranje između saradnje i konkurencije;
- Uloga visokog obrazovanja u društvu znanja
- Bolonja izvan Evropskog prostora visokog obrazovanja.

13:00 – 13:30 Zaključci
13:30 – 15:00 Koktel (Rektorat Univerziteta u Sarajevu, Obala Kulina bana 7/II)

19:00 Centralna svečanost
Svečana akademija u povodu 60 godina Univerziteta u Sarajevu
Narodno pozorište Sarajevo, Obala Kulina bana 9

Street crtači na sceni: Sandin Međedović i Miran Lazić

19:00 – 19:10 Himna Bosne i Hercegovine
Akademska himna Gaudeamus, Hor Narodnog pozorišta Sarajevo

19:10 – 19:25 Projekcija filma: 60 godina Univerziteta u Sarajevu, autor Mufid Memija

19:25 – 19:40 Obraćanje prof. dr. Faruka Čaklovice, rektora Univerziteta u Sarajevu

19:40 – 20:00 Obraćanja gostiju:
Dr. Haris Silajdžić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine
Akademik Božidar Matić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH
Besim Mehmedić, premijer Kantona Sarajevo
Safet Kešo, ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo
Adnan Bajrić, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu

20:00 Scensko-muzički program:
- Il' je vedro il' oblačno, Lejla Jusić i Balet Narodnog pozorišta Sarajevo
- Duhovna muzika naroda BiH, Ansambl Etno akademik Muzičke akademije u Sarajevu
- Amilino pozorište, Amila Terzimehić i Emir Fejzić
- Dio iz baleta Narodnog pozorišta Off – off, koreografija Edina Papo

20:45 – 20:50 Muzički program
- F. Chopin: Revolucionarna etida, doc. Nihad Krečo

20:50 – 21:10 Dodjela plaketa partnerskim univerzitetima

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije