Znate li čemu služi sapun koji je razbacan po dvorištu? Pogledajte za šta je ovaj trik efikasan

0
Radiosarajevo.ba
Znate li čemu služi sapun koji je razbacan po dvorištu? Pogledajte za šta je ovaj trik efikasan
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Bilo da imate ugodno dvorište koje zahtijeva minimalno održavanje ili veliki travnjak i terasu za zabavu, vjerovatno ste naišli na probleme s neželjenim kukcima ili divljim životinjama.

Možete učiniti mnogo stvari kako biste smanjili invaziju na svoj vanjski prostor, ali većina stručnjaka će vam reći da ništa nije sigurno i da ne postoji jedinstvena tehnika za sve. Jedan trik koji kućni majstori često pokušavaju je stavljanje sapuna po dvorištu kako bi odvratili kukce, piše Familiy Handyman.

Čemu služi sapun u dvorištu?

"Sapuni, općenito, mogu djelovati kao repelenti", kaže dr. Daniel Kiefer, PhD, entomolog i tehnički direktor u American Pestu. "Miris sapuna zajedno s drugim izvorima ljudskog mirisa, odvratit će jelene budući da miris povezuju s ljudima."

Policija sa novim informacijama: Poznat identitet ranjene osobe u Sarajevu

Policija sa novim informacijama: Poznat identitet ranjene osobe u Sarajevu

Međutim, sapun nije dugoročno rješenje. "Njegova upotreba kao repelenata je ograničena jer će ga isprati sljedeća kiša i visoka vlažnost tokom ljetnih mjeseci", dodaje.

Može li sapun otjerati bube?

Miris sapuna može obeshrabriti insekte i pružiti privremeno rješenje, ali miris parfema brzo će nestati s ljetnom vrućinom i kišom.

Može li sapun otjerati životinje?

Neki se vrtlari okreću vrlo mirisnim sapunima razasutim po dvorištu kako bi otjerali životinje s osjetljivim njuhom. Neke metode uključuju vješanje sapuna u mrežaste vrećice na drveću ili oko perimetra vrta kako bi držali miševe, glodavce, zečeve i jelene podalje od dvorišta.

Imajte na umu, čak i ako je sapun koji odaberete izrazito snažnog mirisa, ova je metoda još uvijek privremeno odvraćanje, a ne dugoročno rješenje za životinje koje ulaze na posjed i uzrokuju štetu na biljke.

Hoće li sapun naškoditi dvorištu ili vrtu?

Prema pisanju portala, ne, sapun razasut po vrtu općenito je siguran i vjerovatno neće naštetiti vrtu. Kiefer ima nekoliko prijedloga za osiguranje zdravlja vaših biljaka.

"Koristite u obliku blage otopine sapuna nanesenog kao kontaktni sprej na male insekte poput lisnih uši i brašnastih stjenica. Nema rezidualnog učinka i ne šteti oprašivačima ako nisu izravno prskani", kaže dr. Kiefer.

Koji sapun staviti u vrt?

Općenito, možete isprobati bilo koju marku sapuna u obliku komadića ili strugotine da vidite djeluje li miris proizvoda na privremeno držanje insekata i životinja podalje od vašeg dvorišta. Ako koristite sapun pomiješan s vodom u otopini, potražite ekološki prihvatljiv sapun, piše Jutarnji List

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije