Zaustavite napad panike: Ova voćka vam može pomoći da se smirite u trenutku

1
Radiosarajevo.ba
Zaustavite napad panike: Ova voćka vam može pomoći da se smirite u trenutku
Foto: Pexels / Ilustracija

Kad imate napad panike, vašem je tijelu teško razlikovati šta je opasno od onoga šta je sigurno.

Kiselost limuna pomaže da se smirite i ostanete prisutni u trenutku, a ne u petlji negativnih emocija.

Napadi panike pogađaju milione ljudi, a mogu ga doživjeti čak i oni koji se ne bore s psihičkim problemom. Simptomi mogu uključivati znojenje, trnce u rukama, ubrzan rad srca, drhtanje, osjećaj nadolazeće propasti i strah od smrti.

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

Naravno, niko ne želi taj osjećaj, no nije ga se nimalo lako riješiti. Zbog toga je Jennifer Anders, psihologinja iz Colorada, koja vodi Instagram račun The.Anxiety.Doc, objavila reel kojim je pokazala neuobičajenu metodu za zaustavljanje napada panike.

Kiselina će vam pomoći

Dr. Anders savjetuje da se izreže limun na kriške i stavi u usta sljedeći put kad osjetite da dolazi napad panike.

Muče vas loše misli? Ovo je šest najboljih savjeta za probleme s anksioznosti

Muče vas loše misli? Ovo je šest najboljih savjeta za probleme s anksioznosti

Način na koji limun djeluje je da unosi svijest u tijelo i drži vas u trenutku tako da je na neki način alat za smirenje, rekla je Anders za HuffPost.

Kada cuclate limun, usta vam se odmah počnu skupljati od kiseline. To odvodi svijest dalje od negativnih misli.

Jednostavno misli ostanu u trenutku, a ne vrte se u petlji negativizma i pomažu vam da se povežete s okolinom – a to je limun, kaže Anders.

Kako limun pomaže?

Naš živčani sistem mreža je živaca koji nam pomažu da brzo reagujemo na stresnu situaciju. Svaka senzorna intervencija – poput korištenja okusa ili mirisa – koja vas može izvući iz reakcije na borbu, bijeg ili strah bit će korisna.

Senzorni dijelovi su izvrsni za to jer naš mozak koristi senzore kako bi odredio jesmo li uopće u opasnosti ili nismo, rekla je američka psihoterapeutkinja Victoria Riordan.

No kada imate napad panike, vašem je tijelu teško razlikovati što je zapravo opasno od onoga što je sigurno. Mogli biste biti u savršeno sigurnom okruženju, ali vaš mozak i tijelo tumače okolinu kao nešto prijeteće. Tu dolazi na scenu senzorni alat, poput cuclanja limuna. Ova metoda se također naziva tehnika uzemljenja, piše Večernji list.

Ilustracija

Kada nije od pomoći?

Dr. Anders naglasila je kako ova metoda ne vrijedi za nekoga ko ima napad panike zbog intenzivnog iskustva koje je doživio.

Tjeskoba kao odgovor na nešto užasno i tragično je normalna reakcija, i zapravo, rekla bih opravdana. Na neki način je korisno imati taj val adrenalina jer je to dio reakcije na borbu ili bijeg, pokreće vas, tjera na akciju. Ono što ne volimo je kada tijelo proizvodi to fiziološko iskustvo u odsutnosti stresora, kaže dr. Anders.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije