Zašto je važna zaštita ličnih podataka

Radiosarajevo.ba
Zašto je važna zaštita ličnih podataka

Kako bi se podigla svijest građana o pravu na zaštitu ličnih podataka, Vijeće Europe uz potporu Europske Komisije proglasilo je 28. januar Evropskim danom zaštite ličnih podataka.

Problemi krađe identiteta
Krađa identiteta se uobičajeno definira  kao „oblik je kriminalne radnje lažnog predstavljanja radi stjecanja materijalne ili druge koristi“ a može imati nekoliko pojavnih oblika:

Spoofing  podrazumijeva kreiranje lažne ili krivotvorene verzije nečega, poput Web lokacije ili adrese elektroničke pošte. Korisnik se prijavljuje sa svojim korisničkim imenom i lozinkom koje tako dolaze u ruke kriminalaca, a oni ih zlorabe za pristup stvarnoj Web lokaciji, posebice opasno za korisnike usluga e-bankarstva.

Phishing napadi su najštetniji napadi prevaranata. Mnogi počinju e-mail porukom . U njima obično piše da postoji  problem s  računom stvarnoga korisnika (vlasnika računa) koji treba riješiti te vlasnika računa  zamole da pošalje svoje podatke (korisničko ime, broj računa i lozinku) kako bi riješili problem s  računom stvarnoga vlasnika. Ponekad umjesto toga stave link na stranicu koja izgleda skoro isto kao originalna stranica  banke preko koje potrošač posluje (u kojoj ima tekući ili žiro račun, odnosno preko koje vrši e-plaćanje) i uljudno zamole  da se prijavite na stranicu s Vašim podacima i te se informacije na kraju, nažalost  prosljeđuju (dolaze u ruke) prevarantu. On te podatke koristi da bi obavio kupnju ili podigao novac Vašega s računa, što redovno rezultira pražnjenjem računa stvarnoga korisnika i ulaskom u dopušteno ili nedopušteno prekoračenje.

Skimming je  Kartična prevara (krađa identiteta vlasnika kartice) koja se odvija  tako što se u bankomat ugradi lažni čitač koji kopira podatke s magnetskog zapisa kartice te mini kamera koja snima utipkavanje PIN-a (Izvor: Potrosac.hr)

Koje podatke treba najviše čuvati?

Jedan od najosobnijih podataka je JMBG, koji u sebi sadrži informacije o vašem datumu i mjestu rođenja i spolu. JMBG često služi kao identifikacija za pristup nekim telefonskim servisima i potencijalnom kradljivcu vašeg identiteta otvara vrata. 

Najčešći ciljevi krađe podataka su:
Brojevi kreditnih kartica
Podaci o bankovnim računima
PIN-ovi korisnika usluga kartičnoga poslovanja
Lozinke i ostali podaci osoba koje plaćanja obavljaju e-bankarstvom.

Dan zaštite podataka u BiH
Ovaj dan će se već treću godinu obilježiti i u našoj zemlji, a tom prilikom  Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH prezentirat će svoj godišnji izvještaj i upriličiti Dan otvorenih vrata. Tim povodom, Agencija poziva sve građane i predstavnike privatnog i javnog sektora da posjete prostorije Agencije u petak 27. januara od 10 do 13 sati (Vilsonovo šetalište 10), javila je Fena.

Građanima će na raspolaganju biti i brošura “Kako zaštititi svoje podatke”, jer je osiguravanje efikasne zaštite podataka preduvjet je za slobodan protok informacija.

Ovim će se obilježiti godišnjica tzv. Konvencije 108, koja je temelj privatnosti i zaštite ličnih podataka u Evropi. Potpisale su je 43 države članice Vijeća Europe i otvorena je za potpisivanje za sve države svijeta.

Vezano: Dok nas password ne rastavi



 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije