Vjerovanja: Stabla koja štite kuću i njihova ljekovita svojstva

Radiosarajevo.ba
Vjerovanja: Stabla koja štite kuću i njihova ljekovita svojstva
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Mnoge egzotične vrste biljaka danas su preplavile dvorišta, ali ljudi se sve više vraćaju tradiciji i traže stare sorte voćaka i cvijeća.

Želja da sve ljepše uredimo baštu i provodimo više vremena u njoj inspiriše nas da se podsjetimo i starih običaja i vjerovanja.

Zato danas skoro da nema kuće bez čuvarkuće, a svi vole da negdje u blizini imaju i peruniku, za koju se vjeruje da štiti od groma.

Staro vjerovanje kaže da se blizu kuće ne sade bagrem i orah - njima je mjesto malo podalje od doma.

U svakom slučaju, ako planirate preuređenje bašte, prvo treba zasaditi drveće i žbunje, a onda i cvjetnice.

Hrast lužnjak je najljepši ukras koji dvorište može da ima, jer je krošnja razgranata i pravi “debeo” hlad. Prija mu blizina vode, a ovo drvo simbol je dugovječnosti.

Lipa je za Slavene bila sveto drvo, jer su cvjetovi ljekoviti. Lipa pčelama daje dobru pašu, a medovina je bila glavni izvor slasti. Lipov ugalj prečišćava vodu. Međutim, lipa se sadi sa strane, blizu, ali ne i iznad garniture za sjedenje.

Vrba je u vrijeme kada su kažnjavana djeca nazivana “mirko”, a u nekim su krajevima djeca "udarana" uz riječi "rasti kao vrba". Kora vrbe je dobra kada imate prehladu.

Glog je ljekovit za srčana oboljenja. U modernoj bašti, svi vole ovaj žilav, listopadni žbun koji može da bude bijel, crn ili crven, a bobice se beru kada sazru i prave se džemovi, čaj, sok… Idealan je da se oblikuje i kao živa ograda, a prilikom sađenja treba dodati kreč u sadnu rupu.

Dren prvi cveta u proleće, a zrele plodove daje u jesen. Negdje je i simbol zdravlja.

Jabuka je omiljeno voće, posebno petrovača koja ima bujno okruglo stablo i plod sazrijeva u julu.

Šljiva je također domaće voće, koje je omiljeno gotovo svima. Džem, kompot, sok od šljive su nezaobilazni, posebno kod starijih. Pokožica sadrži najkvalitetnija etarska ulja, piše Stil.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije