Smirujuća muzika poboljšava apetit pothranjenih beba

Radiosarajevo.ba
Smirujuća muzika poboljšava apetit pothranjenih beba

Širom svijeta, u svakoj kulturi i na svakom jeziku, majke svojim bebama pjevaju da bi ih umirile. Sada jedno novo istraživanje pokazuje da takva vrsta smiru
juće muzike pomaže bolesnijim i manjim bebama da postanu zdravije. Više u prilogu Rose Hoban.

San kojiput ne dolazi lako najmanjim bebama – onima koje su prerano rođene, premalene ili bolesne. Mnoge od tih beba završe u bolnici, na intenzivnoj skrbi, pričvršćene svakojakim žicama za dijagnostičke naprave, a uz to su podvrgnute bolnom ali neophodnom ubadanju injekcija, vađenju krvi i sličnim zahvatima.

Neonatolog Manoj Kumar, sa Sveučilišta Alberte, našao se u mnogim takvim jedinicama intenzivne neonatalne skrbi. Često, kaže, vidio je kako medicinske sestre puštaju muziku uz inkubatore u kojima se nalaze bolesne bebe: "Obično je sve to prilično neformalno, muziku biraju roditelji. Najčešće je to smirena muzika, nalik uspavanki."

Kumar kaže da nitko nije znao zasigurno da li ta muzika stvarno koristi bebama. Nakon toga je pregledao sva istraživanja koje je mogao naći o novoronđečadi i uspavankama. Ustanovio je da je u zadnih dvadeset godina provedeno samo njih devet koje su bile dovoljno rigorozne da bi se njihove rezultate moglo smatrati dokazima. Prikupio ih je i objavio o tome članak u časopisu Archives of Disease and Childhood.

Neka od istraživanja su ustanovila da je muzika koristila bebama koje su bile podvrgnute bolnim procedurama, od vađenja krvi iz vrha prsta, pa do obrezivanja. "Obično se kod novorođenčadi koja je podvrgnuta bolnim zahvatima ubrza otkucavanje srca i ostane tako ubrzano još dosta dugo, usporavajući se tek nakon što se spusti razina stresa. Naučnici su zabilježili znatno veću stabilnost u broju otkucaja srca, jednako kao i povećanu stabilnost drugih fizioloških pokazatelja, kod beba kojima je puštana muzika u vrijeme odvijanja bolne procedure" - kaže Manoj Kumar.

On dodaje da su bebe brže prestale reagirati na bol kada im je svirana muzika, a i brže bi se umirile. Zanimljivo je, ističe Kumar, da je popratna smirujuća muzika znatno poboljšala apetit pothranjenih beba – one bi jele brže i više, te bi ranije bile spremne za otpuštanje iz bolnice svojim obiteljima. Kumar kaže da želi i sam izvesti istraživanja o učinku muzike na dojenčad, posebice o tome je li njezin učinak veći kada bude udružena sa zvukom kucanja srca, vrstom ritma koji su bebe čule dok su još bile u majčinoj utrobi.

voanews.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije