Povedite računa o alergijama kod djece dok prijeti COVID-19

Radiosarajevo.ba
Povedite računa o alergijama kod djece dok prijeti COVID-19
Foto: Pixabay / Roditelji i dijete

Djeca koja imaju alergije na hranu često doživljavaju strah i anksioznost, a uobičajeno je da i roditelji zbog toga doživljavaju stres. Nakon pojave novog koronavirusa mnogi su se roditelji zapitali da li bi alergija na hranu mogla povećati rizik od komplikacija u vezi s COVID-19 ukoliko se njihovo dijete zarazi virusom SARS-CoV-2.

Profesorica Claudia Gray, pedijatar i alergolog, izjavila je da medicinski stručnjaci trenutno ne posjeduju nikakve dokaze koji ukazuju na to da bi alergija na hranu mogla izazvati komplikacije kod COVID-19 pacijenata.

"Osim astme koja je, samo ako je slabo kontrolirana, faktor rizika, ostale alergije nisu se pokazale značajnim faktorima rizika. Dakle, alergije poput alergijskog rinitisa ili alergije na hranu ne povećavaju vjerovatnoću da će dijete imati komplikacije, ali kao i za bilo koja druga hronična stanja preporučuje se pažnja“, rekla je Gray.

Naprimjer, ako dijete ima alergiju na neku namirnicu, Gray je istakla da je strogo izbjegavanje hrane na koju je dijete alergično kao i uspostavljanje plana hitnih mjera ključno u svakom trenutku.

Gray je dalje prokomentirala da iako neke alergije, poput alergijskog ekcema, same po sebi nisu faktori rizika, ukoliko se loše kontroliraju mogu dovesti do svrbeža kod djece, što može prouzrokovati poteškoće u nošenju maski ili čišćenju ruku, a sve to bi moglo povećati rizik od zaraze virusom.

"Još jednom, to je razlog da u ovom trenutku djeca imaju dobro kontroliranu osnovnu alergijsku bolest", navela je ona.

Iako su dezinfekcijska sredstva na bazi alkohola u velikoj mjeri prihvaćena kao jaka preventivna mjera za ubijanje novog koronavirusa, ona zaista mogu dovesti do problema kod osoba s kožnim oboljenjima kao što je ekcem. Gray je dala dva savjeta o odabiru najboljeg sredstva za dezinfekciju u ovoj situaciji – pokušajte pronaći sredstvo za dezinfekciju ruku koje odgovara osjetljivoj koži, a zatim je nužno pridržavati se isključivo tog sredstva za čišćenje.

"Čuli smo da je 60 ili 70 procentni alkohol neophodan za ubijanje virusa SARS-CoV-2, ali ovom sredstvu može se dodati i glicerin tako da to automatski postaje zaštitno sredstvo. Postoje i neki dezinficijensi bez alkohola koji su također efikasni protiv 99,9 posto virusa i bakterija“, objasnila je Gray.

Na samom kraju, ona je upozorila da se sredstvo za čišćenje ruku mora trljati 20 sekundi da bi bilo zaista učinkovito, a zatim odmah nakon toga je potrebno hidratizirati ruke. Isto tako, preporučila je roditeljima da djecu upućuju na korištenje blagih sapuna, piše Health 24.

Zaključak je da alergije vrlo rijetko direktno pogoršavaju kliničku sliku koronavirusa, ali njihovo loše kontroliranje može dovesti do razvoja određenih stanja koja kasnije mogu biti opasna. Stoga  oprez!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije