Ovo morate imati uz sebe ako naletite na bijesne vrane: 'Pratit će vas, ali neće napadati'

0
Radiosarajevo.ba
Ovo morate imati uz sebe ako naletite na bijesne vrane: 'Pratit će vas, ali neće napadati'
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Vrane u Sarajevu

Građani Bosne i Hercegovine suočavaju se s problemom napada vrana, posebno tokom perioda kada mladunci ispadaju iz gnijezda. Stručnjak za ptice, ornitolog Manuel Jacmenović, savjetuje građanima kako se zaštititi i izbjeći napade ovih ptica.

"Siva vrana ima jedno gnijezdo na jednom stablu i sve u krugu od 200 metara njen je teritorij. Siva vrana će hraniti mlado, poletarca, koje je palo na tlo dok ne odraste ili dok ne nauči letjeti.

Međutim, ako to malo padne negdje gdje nema grmlja, u području parkinga, vrtića, škole ili neke ulice, tad će vrana napasti sve koji prođu u radijusu od deset metara. Vrane, kao i sve ptice, prilagodile su se gradu, no vranama ni životinjama nije mjesto u gradu", rekao je stručnjak.

Zastrašujući snimci: Prelila se brana Rapidan, voda nosi sve pred sobom

Zastrašujući snimci: Prelila se brana Rapidan, voda nosi sve pred sobom

Ornitolog Jacmenović savjetuje građanima da nose kišobran kad znaju da je doba kada vrane ispadaju iz gnijezda.

"Opcija B jest da podignete ruke iznad sebe kako bi vrana probala napasti vrhove prstiju, a ne glavu, jer napada najvišu tačku. Ako imate kišobran, možete mlado pomaknuti u grm, neće vas napasti zbog kišobrana, a mlado ćete maknuti tako da vrane ne napadaju prolaznike. Ako imate neko grmlje u krugu od 50 metara, tu će ga vrana naći i maknut će se na to područje i više neće napadati prolaznike."

"Međutim, ne treba ga maknuti više od 50 metara jer mala vrana zove svoje roditelje i tako ga oni pronađu, ali u toj dobi nisu jako glasne. Ako baš nema niske vegetacije, krova garaže u sjeni ili nečeg takvog, možete ga pomaknuti malo dalje, vrane će vas pratiti. Ali ponavljam, samo ako imate kišobran, jer vas onda neće napadati", rekao je ornitolog Jacmenović, piše 24 sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije