Otkriće koje mijenja sve: Najpopularnija boja na svijetu zapravo ne postoji

Radiosarajevo.ba
Otkriće koje mijenja sve: Najpopularnija boja na svijetu zapravo ne postoji
CNN / Screenshot
Doktor James Fox, jedan od kratora serija kratkih filmova pod nazivom “Color Scope”, svjetski poznatog CNN-a, danas je zaprepastio veliki broj ljudi diljem svijeta ustvrdivši da plava boja ustvari ne postoji.

Da, dobro ste pročitali, najpopularnija boja na svijetu je zapravo jedna od najrjeđih pojava u prirodi, te je utvrđeno da brojne stvari koje nas okružuju, kao što su okeani, nebo ili plave oči, koje smo vječito smatrali plavim to zapravo nisu.

Prvi kratki film ove CNN-ove serije filmova koji se bavi našom percepcijom boja i njihovom upotrebom u raznim kulturama mnoge je doveo u dilemu, a dr. Fox je zapravo ponudio i nekoliko objašnjenja zašto smo za neke stvari i pojave mislili da su plave.

  • Plave oči su ustvari blijedo smeđe boje, te se navodi da ustvari uopće ne postoji plava pigmentacija u oku. Razliku između smeđih i plavih očiju čini tanki sloj pigmentacije na površini oka kojim se utječe na količinu svjetlosti koja ulazi u samo oko, nakon čega se reflektuju svjetlije ili tamnije boje.
  • Samo dvije vrste kičmenjaka, od 64.000 vrsta koliko ih postoji na svijetu, posjeduju plavi pigment i to Mandarinska i Psihodelična riba. Svi ostali kičmenjaci koji se nama čine plavi ustvari imaju sloj kristala zbog kojeg se svjetlo sa njihove površine odbija kroz prizmu kraćih svjetlosnih talasa.
  • U nekim od najstarijih svjetskih jezika, kao što su grčki, japanski i hebrejski uopće ne postoji riječ “plavo”, što pokazuje da da neke civilizacije uopće nisu znale objasniti ili nisu vidjele plavu boju. Stari Egipćani su prva civilizacija koja je imala riječ za ovu boju, a čak i danas postoje neka plemena koja ne posjeduju riječ plavo.
  • Iako praktično ne postoji, plavu u tami vidimo bolje nego ijednu drugu boju. To je razlog zašto vozila hitne pomoći, policije i vatrogasaca imaju rotacije obojane u plavu, a takva pojava se naziva Purkinjeov efekat. U mraku naše oči postanu osjetljivije na svjetlo, zbog čega mnogo bolje vidimo najsvjetlije boje, posebno one koje se nalaze u takozvanom plavom dijelu spektra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije