Neobična i lijepa, i svakome uspijeva: Kako uzgojiti srebrnu kišu

0
Radiosarajevo.ba
Neobična i lijepa, i svakome uspijeva: Kako uzgojiti srebrnu kišu
Foto: Allegro.pl / Kalocefalus/Srebrna kiša

Kalocefalus ili srebrna kiša je interesantna biljka grmolikog oblika, porijeklom iz Australije.

Dostiže visinu do 50 cm. Raste uspravno sa padajućim donjim grančicama. Srebrno je sive boje, kao i listići koji su sitni i uzano igličasti.

Cvjeta sredinom leta, kada su njeni sitni loptasti cvjetići najprije sivi, a kasnije dobijaju rozikastu ili blijedožutu nijansu.

Uslovi gajenja:

Uspijeva na izrazito sunčanim položajima.
Traži umjereno zalijevanje i rastresiti zemljišni supstrat.
Ne podnosi niske temperature, pa se zimi mora unositi u kuću, takođe na svijetlo i sunčano mjesto.

Razmnožavanje i uzgoj

Razmnožavanje se vrši reznicama koje se sijeku sa matične biljke unijete u staklenik prije mrazeva jer ne podnosi temperaturu nižu od 7 stepeni.

Sa razmnožavanjem počinjemo u januaru, reznice su vršne sa dvije internodije i zabadaju se u pjeskoviti supstrat na temperaturi od 20°C.

Ožiljavanje traje dvije sedmice, nakon čega se ulončavaju u saksije od 10 cm i nakon sedam dana im se temperatura smanjuje na 18°C, kada im se i orezuju vršni dijelovi radi bokorenja.

Orezivanje će se ponoviti i nakon mjesec dana.

Od sredine februara počinjemo sa hladnim tretmanom, te biljke izlažemo temperaturi od 10 – 15°C, sve do prve sedmice maja kada se počinje sa njihovom sadnjom u spoljnom prostoru.

Njegova izrazito srebrna boja izvanredna je za kombinovanje sa drugim vrstama u korpama, žardinjerama i saksijama, piše Still.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije