Najčešće greške koje se prave pri uređenju doma: Za neke stvari je bolje pozvati stručnjake

0
Radiosarajevo.ba
Najčešće greške koje se prave pri uređenju doma: Za neke stvari je bolje pozvati stručnjake
Print Screen / Uređenje kuće

Napraviti nešto svojim rukama, realizirati vlastitu ideju od početka do kraja i na taj način poboljšati svoj životni prostor ne može se emocionalno, a često ni financijski mjeriti s naručenim ili kupljenim rješenjima.

Svaka čast pojedincima istančanog ukusa i zavidnog talenta, ali nemaju svi spretne ruke. Ponekad treba biti realan i znati koje su vaše mogućnosti prije nego se upustite u neki kućni projekat. Zašto? Jer cijeli proces, nažalost, može otići u krivom smjeru.

Britanski stručnjaci izdali su upozorenje za sve koji se ovog ljeta planiraju upuštati u ‘uradi sam‘ projekte bez odrađenog prethodnog istraživanja i bez potrebnog alata ili dovoljno znanja za njihovu realizaciju, a koje je možda bolje prepustiti stručnjacima. Beth Boulton, direktorica marketinga u firmi Eurocell, navela je za Gloucestershire Live neke od najčešćih DIY nezgoda koje vas mogu skupo stajati.

Vijeće ministara BiH usvojilo Plan o tržištu rada: Među ciljevima je i smanjenje nezaposlenosti

Vijeće ministara BiH usvojilo Plan o tržištu rada: Među ciljevima je i smanjenje nezaposlenosti

Probijanje zidova

Otvoreni prostori s puno prirodnog svjetla dokazano su korisni za naše mentalno i fizičko zdravlje, stoga ne čudi što mnogi od nas gledaju svoje zidove s mislima da ih sruše kako bi stvorili veću sobu.

Međutim, potrebno je znati da se ne može baš svaki zid probiti, barem ne bez odgovarajućih strukturalnih ojačanja. Uklanjanje nosivog zida može rezultirati opasnim urušavanjem stropa i učiniti dom potpuno neprikladnim za život. Popravak ove štete može biti iznimno skup, i preko 10.000 eura (oko 20.000 KM).

Dogradnja

Dogradnja u vlastitom angažmanu može se činiti kao dobar način da uštedite, ali u stvarnosti biste trebali imati detaljno znanje o gradnji, građevinskim propisima te električnim i vodovodnim sistemima kako biste stvorili siguran novi prostor u vašem domu, to je nešto što obično zahtijeva nekoliko različitih obrtnika s različitim specijalnostima.

Neuspjeh u stvaranju sigurnog, izoliranog prostora s čvrstom strukturom može biti nevjerovatno skupo. Vlasnici kuća suočeni su s mogućnošću rušenja svog proširenja i izrade nacrta za stručnjake koji će ga ispravno ponovno izgraditi, ovisno o veličini vašeg proširenja, moglo stajati preko 20.000 eura (40.000 KM) te učiniti vaš dom potpuno neupotrebljivim za stanovanje dok se radovi ne završe.

Rješavanje vlastitih temelja

Postavljanje temelja i osiguravanje pravilne drenaže nevjerovatno je važno za osiguravanje strukturalnog integriteta i dugovječnosti proširenja ili poboljšanja vrta, a ako to učinite pogrešno, može dovesti do skupih popravaka u budućnosti.

Stalno osjetite neprijatan miris u wc šolji? Uradite ovo i to se više neće dešavati

Stalno osjetite neprijatan miris u wc šolji? Uradite ovo i to se više neće dešavati

Ako ne osigurate odgovarajuće izravnavanje i odvodnju, temelj se može napuniti vodom i popucati, što će koštati hiljade eura za popravak. U najgorem slučaju, to može uzrokovati spuštanje temelja, kao i mjesece istraživanja i posjete građevinskih inženjera.

Zanemarivanje propisa

Zatvaranje očiju pred propisima o planiranju i gradnji može vas dovesti u vrlo nezgodnu situaciju. Nije za sve projekte potrebna dozvola, ali uvijek je pametno provjeriti prije nego započnete projekat, a ne nakon.

Malo ko zna za ovaj slatki sastojak uz koji će vaša kuhinja blistati: Recite zbogom masnoći

Malo ko zna za ovaj slatki sastojak uz koji će vaša kuhinja blistati: Recite zbogom masnoći

Ako nastavite bez građevinske dozvole, a kasnije se ispostavi da vam je bila potrebna, možete se suočiti s rušenjem cijelog projekta, pa čak i novčanom kaznom.

Zdravstveni rizik

Za kuće građene prije 40, 50 i više godina često su korišteni opasni materijali, koji su se u to vrijeme smatrali sigurnima. Najozloglašeniji od njih je azbest, koji prilikom uklanjanja oslobađa sićušna vlakna u zrak.

Udisanje tih vlakana može uzrokovati nekoliko teških zdravstvenih stanja, stoga je preporuka da za takve radove uvijek angažujete stručnjaka, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije