Med i kako prepoznati pravi

0
Radiosarajevo.ba
Med i kako prepoznati pravi
Twitter / Med

Med je najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam zbog ćega je prirodni med izvor hrane, ali i ljekovito sredstvo. Kaže se da ne postoji „prirodnija" namirnica od meda. To je proizvod pčela, dobiven iz cvjetnog nektara i predstavlja smjesu vode i jednostavnih šećera. Med poboljšava rad svih organa, potiče umnu i fizičku aktivnost, povećava imunitet, pomaže borbu protiv infekcije i daje snagu čitavom organizmu.

Zašto je zdrav?

Sa medom brže zarastaju rane i opekotine – zbog antibakterijskih i antizapaljenskih sredstava koje ima. Med stimuliše srce, pomaže kod kašlja i može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska.

Zdraviji je od industrijskog šećera – kada jedemo šećer on se pretvara u masti, a ako odaberemo med akumuliraćemo manje kalorija.

Med - undefined

Twitter: Med

Med kroz istoriju

Med ima posebno mesto u istoriji čoveka. Ostaci prvih košnica pronađeni su blizu Kaira, dok su prvi put umjetnički prikazane na pećinskim crtežima iz Španije, 7.000 godina pre nove ere.

Na obelisku iz drevnog Egipta, možemo vidjeti lik pčele s nagnutom glavom i uzdignutim krilima.Na grobovima prve dinastije faraona redovno je slikana pčela.

U staroindijskoj mitologiji pčele zauzimaju važno mjesto i smatraju se svetim životinjama.

U antičkoj Grčkoj med se žrtvovao bogovima i dušama mrtvih. Medovina, alkoholno piće u kojem je jedan od glavnih sastojaka med, smatrano je pićem bogova. Tada se vjerovalo da bogovi s Olimpa piju ambroziju – piće u kojem je med glavni sastojak.

Kako prepoznati prirodni med?

U medu je sadržano dvjestotinjak različitih spojeva, pa najvjerovatnije iz tog razloga do sada nikome nije uspjelo stvoriti uspješni surogat, odnosno kopiju ove jedinstvene namirnice. Uprkos tome na tržištu je sve više "lažnog meda".
Nije lako prepoznati “lažni med” koji se najčešće pravi od kukuruznog skroba, a izgleda slično kao pravi jer mu se dodaju boje i arome, a često i voda.

Birajte prema proizvođaču – ako su registrovani proizvođači kojima je proizvodnja meda primarni posao i redovno posećuju pčelarske sajmove možete biti sigurni da je med pravi.

Obratite pažnju šta piše na etiketi – ukoliko primjetite reč “pekarski” budite oprezni jer je kvalitet takvog meda upitan.
Vjerujte svom čulu ukusa – kada probate med trebalo bi da osetite aromatične note kakvih nema ni u jednoj drugoj hrani.

Oprezno sa “receptima” za provjeravanje kvaliteta meda – neki od njih kažu da je potrebno teglu meda okrenuti naopako, da med mora biti ujednačene boje, ne smije biti tečan i slično. Nijedna od ovih metoda ne može vam garantovati kvalitet meda jer se ovaj proizvod često može biti različitog izgleda i teksture u odnosu na tip kom pripada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije