Ljupka Gojić-Mikić u Japanu doživjela potrese: Ovo su njeni savjeti i sadržaj ruksaka

1
Radiosarajevo.ba
Ljupka Gojić-Mikić u Japanu doživjela potrese: Ovo su njeni savjeti i sadržaj ruksaka
Instagram / Ljupka Gojić-Mikić

Jedna od najpoznatijih regionalnih manekenki, dizajnerica i poduzetnica Ljupka Gojić-Mikić, sa suprugom Mihaelom Mikićem i dvije kćerke živjela je u Hirošimi, u razdoblju od 2008. do 2017., prenosi Gloria.hr.

U tih devet godina dvije kćerke - Jana Sienna i Mila Amelie odrastale su u Japanu, a uz njih je i mama Ljupka naučila kako se djecu u toj dalekoj zemlji od najmanjih nogu priprema za potrese, ali i bilo kakvu drugu katastrofu. 

"Žive na takvom tlu i generacijski se pripremaju. Kod nas potresa nije bilo sto godina i malo smo se opustili. Čitali smo i gledali samo kako se to događa drugima, zatim bi se brzo zaboravilo. Ono što je meni jako bitno, a što Japanci rade, je da djecu od malih nogu pripremaju na potres - educiraju ih u vrtićima i školama", kazala je Ljupka Gojić-Mikić u razgovoru za Gloria.hr.

Dodala je kako vjeruje da će u Hrvatskoj nakon stravičnih potresa od 22.marta i 29. decembra 2020. i u ovoj zemlji obučavati svaku sljedeću generaciju djece.

"Na svakom početku školske godine u Japanu se uz knjige, bilježnice, pernicu - odnosno školski ruksak, pripremao još jedan mali ruksak napunjen stvarima za slučaj potresa. Tako da sam i ja kao roditelj imala popis što trebam staviti - i za vrtić i kćeri koja je išla u osnovnu školu", opisala je Ljupka.

Ona se uvjerila na primjeru vlastite poridice da kad djeca uče o potresima imaju manji strah, kako kod te prirodne katastrofe, tako i u svemu drugome. 

"Djeca tamo znaju da sami početak potresa idu ispod stola. To mi je baš danas kćer prepričavala da ih je jednom uhvatilo dok je bila u školi. Jana Seinna imala je velik razred, po dvoje su sjedili u klupi. Svaki od njih se skupio ispod svoje klupe. Bez galame, bez da ih je učiteljica upozoravala. Zato što su prije toga imali male vježbe u kojoj bi ponovili cijelu situaciju. Kad se sve smirilo uzeli su svoje ruksake, nakon čega izlaze van na čistinu", opisala je Ljupka.

"U tim njihovim ruksacima su bile vlažne i suhe maramice, baterija, voda, neka suha grickalica za prvu ruku, mali ručnik, dupla odjeća. I to je to...", nabrojala je Ljupka. 

Kako dodaje, Japanci se od malih nogu uče da nakon potresa, osim da  izađu na čistinu, trebaju bježati prema gore, a ne prema dolje.

Kada se vratila u Hrvatsku, priznaje da se "malo opustila".

"Sjećam se kad se dogodila Fukushima, mi smo tada bili u Japanu, kao i uvijek čitali smo hrvatske portale. Zapamtila sam da se tad počelo pisati kako se jak potres može dogoditi i kod nas. To mi je baš ostalo urezano. Nakon što smo se vratili u Hrvatsku malo sam se opustila, nije da sam razmišljala o tome koliko god sam znala da je sve moguće. Nisam imala pripremljeno sve za slučaj potresa. Ali nakon prvog potresa u ožujku smo složili ruksake kao i u Japanu", objasnila je dizajnerica. 

Osim dokumenata, mobitela, ključeva i novca - za koji kaže da idu "pod normalno" - te o njima u njihovoj porodici brigu vodi suprug bivši nogometaš Mihael Mikić, imaju spremne i torbe s najnužnijim stvarima za djecu. 

Sadržaj ruksaka za slučaj potresa obitelji Gojić Mikić: 

dokumenti / mobiteli /novac

baterija

vlažne maramice

suhe maramice

voda

suhe grickalice

mali ručnik

rezervna odjeća

rezervno donje rublje

Tog prvog potresa koji se dogodio u Zagrebu 22. marta uvidjela je i koliko znači da se djecu uči o zaštiti od malih nogu. 

"Sve što su naučile u Japanu su zapamtile, ostalo im je urezano. Znale su da idu pod stol odmah. Taj dan mi starija kći nije uopće dala da pospremim stolice, da ih stavim uz stol, nego ih je raširila. Tako su stajale dva dana da njima bude lakše otići ispod stola", prisjetila se Ljupka.  

Još jedan savjet i metoda iz Japana je da, ako je čovjek u mogućnosti, otvori ulazna vrata - kako ne bi došlo do zaglavljivanja u stanu.

"Pa to je sigurno korisno, ako tko stigne. Kada je u utorak 29. prosinca, razoran potres pogodio Petrinju, nisam stigla ni do vrata, a ni do štoka. Toliko je ljuljalo da sam se na kraju uspjela skloniti samo negdje gdje sam sigurna da mi ništa neće pasti na glavu, nismo mogli znati koliko će trajati i koliko će biti jak. Ali onaj tko stigne i tko može naravno da je pametno otvoriti vrata, jer je lakše pobjeći", opisala je Gojić Mikić. 

Tekst u cjelosti čitajte na Gloria.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije