Koje biljke treba zaštititi od hladnog vjetra i mraza ili unijeti u zatvoren prostor?

0
Radiosarajevo.ba
Koje biljke treba zaštititi od hladnog vjetra i mraza ili unijeti u zatvoren prostor?
Foto: Pexels / Zaštita biljaka tokom zime

Pad temperatura, hladan vjetar, magla i mraz očiti su znakovi da nježne biljke koje su dosad uživale na suncu i krasile naše balkone i terase, treba premjestiti u zatvoren prostor kako bi ih se zaštitilo tokom nadolazećih mjeseci.

Iako neka nježnija stabla i višegodišnje biljke mogu uspješno prezimiti vani na području toplijih klimatskih uvjeta, mnoge biljke mogu lako stradati.

One u saksijama mogu se vrlo lako premjestiti, neke će biljke trebati posebnu zaštitu, a neke će se morati presaditi ili pravilno pripremiti za sljedeću baštovansku sezonu.

Poznati košarkaški radnik iz BiH tvrdi da je žrtva prepada: 'Prešao je vozilom u moju traku'

Poznati košarkaški radnik iz BiH tvrdi da je žrtva prepada: 'Prešao je vozilom u moju traku'

Prije samog preseljenja u zatvoreni prostor biljke je potrebno je aklimatizirati, odnosno naviknuti na privremeni život u zatvorenom. To znači da im date malo vremena na sjenovitijim mjestima prije nego ih potpuno unesete unutra. Time će se naviknuti na manju razinu svjetla.

Citrusi i masline, koji se često uzgajaju tokom cijele godine u saksijama, trebat će posebnu zaštitu. Neka stabla citrusa mogu podnijeti niske temperatura kraća razdoblja, ali preporuka je premjestiti ih u zaštićeno okruženje, a ukoliko bude potrebno i koristiti prekrivače poput folija ili pokrova od flisa kako bi se spriječilo smrzavanje.

Ovaj raskošni ljepotan se ne boji zime, najbolje uspijeva kada se sadi u jesen

Ovaj raskošni ljepotan se ne boji zime, najbolje uspijeva kada se sadi u jesen

Stabla koja su preseljena u zatvorene prostore trebaju biti na osunčanom mjestu, naprimjer uz prozore okrenute prema jugu ili jugozapadu, ali podalje od radijatora ili propuha.

I masline mogu podnijeti kratkotrajnu hladnoću i mraz. Međutim, korijenje onih u saksijama manje je zaštićeno od onih posađenih u zemlji na otvorenom, a treba znati da će i mlađe masline slabije podnositi hladnoću od onih starijih. Njih se također može prekriti ili omotati folijom sa zračnim mjehurićima. Druga opcija je također unijeti ih unutra.

Ne zaboravite i na umjetnu rasvjetu s kojom možete podići razinu osvjetljenja.

Kod biljaka poput palmi, kojima je također potrebna zaštita u vidu pokrova, važno je priljubiti grane uz stablo te sve skupa omotati.

I manje biljke u saksijama na otvorenom treba zaštititi. Postavljanjem lonca u veću saksiju, međuprostor se može napuniti korom, mahovinom, grančicama i piljevinom, pa čak i slamom, a sve se može obložiti i folijom sa zračnim mjehurićima, tkaninom od bambusovih vlakana ili jutom. Nadzemni dio najbolje je omotati zimskim flisom koji propušta svijetlo i vlagu.

Cvijet vječne ljubavi: Kako pravilno njegovati Daliu, tradicionalnu meksičku biljku?

Cvijet vječne ljubavi: Kako pravilno njegovati Daliu, tradicionalnu meksičku biljku?

Važan savjet kod biljaka na otvorenom odnosi se njihovo podizanje iznad tla te pozicioniranje u zavjetrinu. Nikako se ne preporučuje saksije ostavljati na betonskom ili keramičkom podu koji se tokom dana zagrijava, a tokom noći zamrzava. Bolje ih je držati na zemlji.

I paprati su popularne za uzgajanje, a riječ je o širokoj skupini biljama s hiljadama sorti. Neke mogu podnijeti zimske uvjete na mjestu, dok one nježnije treba unijeti u kuću. Jak mraz može im oštetiti lišće i korijenje, stoga je preporuka podrezati ih, urediti i isprati od insekata koji se skrivaju u lišću te premjestiti na hladno i tamno mjesto gdje će prezimiti. Održava ih se zalijevanjem jednom mjesečno.

Postoje i one biljke čiji se gomolji skladište kako bi se sačuvali do proljetnog presada. Naprimjer dalije. S obzirom na to da su one porijeklom iz toplih područja, već prvi mrazovi mogu oštetiti grmove i cvjetove. Iako ti prvi mrazevi neće štetiti gomoljima u zemlji, mogu propasti uslijed previše vlage u zemlji, ali i smrzavanja zemlje tokom jačih i dugotrajnijih hladnoća.

Nakon obrezivanja stabljiki zemlja se okopava u širem krugu te se oprezno izvlače gomolji. Ostavite ih da se posuše, označite ih (ukoliko ima više vrsta) i spremite na suho i hladno mjesto poput podruma.

Slično je i kod gomoljastih begonija. Njihovo zalijevanje treba postupno smanjivati tokom jeseni, a zatim pričekati da lišće požuti. Zatim odrežite stabiljke te nježno iskopajte gomolje. Ostavite ih da se suše te ih spremite na hladno i tamno mjesto, povremeno provjeravajući ima li znakova truleži ili oštećenja, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije