Koja je razlika između SPF 30 i SPF 50: Ko je ne smije koristiti i da li ima alternativa?

0
Radiosarajevo.ba
Koja je razlika između SPF 30 i SPF 50: Ko je ne smije koristiti i da li ima alternativa?
Foto: Twitter / Krema za sunčanje

List The Guardian donosi odgovore na najpopularnija pitanja o zaštiti od sunca, a među njima su i šta znači SPF, koliko ga je potrebno nanositi te da li postoje alternative?

Ko treba da nanosi kremu za sunčanje?

U osnovi, svako stariji od šest mjeseci treba da nosi kremu za sunčanje.

Anketa | FK Sarajevo saznalo protivnika u Konferencijskoj ligi: Moguć fenomenalan susret na Koševu

Anketa | FK Sarajevo saznalo protivnika u Konferencijskoj ligi: Moguć fenomenalan susret na Koševu

Za bebe mlađe od šest mjeseci, AAD (Američka akademija za dermatologiju) preporučuje minimiziranje korištenja kreme za sunčanje - zaštitite ih od sunca tako što ćete ih držati u hladu i umjesto toga obući ih u odjeću koja štiti od sunca.

Za sve ostale, SPF 30 ili više je standard. Ljudi sa tamnijim tonovima kože imaju veću urođenu zaštitu od sunca i stoga im je potrebno duže da pocrne ili izgore – ali su također podložni raku kože.

Nesnosne vrućine: Temperatura će ići do 40°C, evo kako najbolje zaštititi kožu od sunca

Nesnosne vrućine: Temperatura će ići do 40°C, evo kako najbolje zaštititi kožu od sunca

Koliko kreme za sunčanje treba da koristim?

Vjerovatno više nego što mislite. Za svaku aplikaciju medicinski onkolog dr. Matthew Block i hirurški onkolog dr. Tina Hieken preporučuju: 1,5 unce (vrijednost otprilike jedne čašice)

Koliko često trebam ponovo nanositi kremu za sunčanje?

Trebalo bi u potpunosti ponovo nanositi kremu za sunčanje (cijela čaša i pola čajne kašike) najmanje svaka dva sata, kažu stručnjaci. Dodatne primjene se također preporučuju ako plivate ili se znojite. Ponovno nanošenje je ono što mnogima nedostaje u zaštiti od sunca, kaže dermatologinja dr Heather Rogers: "Krema za sunčanje radi onoliko dobro koliko i vaša aplikacija".

Šta znači SPF?

SPF ili zaštitni faktor kreme za sunčanje pokazuje koliko zaštite proizvod nudi. SPF ocjena određuje se prema tome koliko dugo proizvod štiti od opekotina od sunca, objašnjava dermatolog dr. Arash Akhavan.

Uflekali ste omiljenu košulju kremom za sunčanje? Ovo sredstvo čisti u sekundi, a svako ga ima

Uflekali ste omiljenu košulju kremom za sunčanje? Ovo sredstvo čisti u sekundi, a svako ga ima

Ali prema američkoj Upravi za hranu i lijekove, "SPF nije direktno povezan s vremenom izlaganja suncu". Količina sunčeve izloženosti zavisi od doba dana.

Drugi faktori koji utiču na to koliko će zaštite krema za sunčanje pružiti su tip kože osobe i koliko često i koliko temeljito je ponovo nanosi.

Koja je razlika između SPF 30 i 50?

Nivoi SPF-a određeni su postotkom UVB zraka koje blokiraju, objašnjava Roger. Krema za sunčanje sa SPF 50 blokira više UVB zraka i stoga nudi veću zaštitu od sunca nego ona sa SPF 30.

Da li je važno koji nivo SPF koristim?

Kao opšte pravilo, ne možete pretjerati sa kremom za sunčanje. Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije (NHS) preporučuje korištenje SPF nivoa od najmanje 30. "Preporučio bih da koristite najveću SPF zaštitu za koju se osjećate ugodno pri nanošenju", kaže Akhavan.

Napravite sami prirodni losion za sunčanje koji sadrži zaštitne faktore

Napravite sami prirodni losion za sunčanje koji sadrži zaštitne faktore

Da li mom licu i tijelu trebaju različiti nivoi SPF-a?

Nema razloga da koristite različite nivoe SPF-a na licu i tijelu. SPF 30 je minimalni preporučeni nivo za oboje, kaže Akhavan. Ali najbolji suscreen je onaj koji ćete koristiti dosljedno i različite situacije mogu zahtijevati različite vrste.

Svakodnevna krema za sunčanje za lice – ona koju nosite na posao i ispod šminke – mogla bi biti tonirana, a kreme za sunčanje manje otporne na vremenske prilike su "manje kozmetički elegantne", kaže Rogers. Teža i vodootpornija formula bi bila prikladnija za upotrebu na otvorenom i u vodi.

Postoje li alternative kremama za sunčanje?

Iako je krema za sunčanje važan dio zaštite od sunca, stručnjaci se slažu da je najbolji način da izbjegnete štetne ultraljubičaste zrake da se držite podalje od sunca kada je to moguće. Rogers također preporučuje odjeću za zaštitu od sunca, za koju tvrdi da može biti efikasnija od kreme za sunčanje jer ima manje mjesta za humanu grešku.

Odjeća tamne boje nudi značajnu zaštitu od sunca, kaže Rogers. Bijela odjeća, upozorava ona, ne nudi ni približno toliko. Na kraju, najbolja zaštita od sunca od svih ovih alata: "Svako ima drugačiji odnos sa suncem", kaže Rogers.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije