Kardiolog nakon smrti Matthewa Perryja upozorava: Visoke temperature u jacuzziju opasne su za srce!

0
Radiosarajevo.ba
Kardiolog nakon smrti Matthewa Perryja upozorava: Visoke temperature u jacuzziju opasne su za srce!
Foto: Pixabay / Prevencija srčanog udara

Vodeći kardiolog, prof. dr. sc. prim. Nikša Drinković, iznio je svoje stručno mišljenje o potencijalnom uzroku smrti Mathewa Perrya, popularnog glumca koji je preminuo u jacuzziju u dobi od 54 godine.

Profesor Drinković ističe da osobe s kardiovaskularnim oboljenjima ne bi smjele biti izložene ekstremnim temperaturama kao što su one u jacuzziju. No, čak i oni koji nemaju dijagnosticirane srčane probleme trebali bi biti oprezni kada ulaze u jacuzzi, jer se problemi s krvnim žilama mogu razvijati postepeno, često bez prepoznatljivih simptoma.

Smrt Mathewa Perrya, poznatog po ulozi Chandlera u seriji Prijatelji, ukazuje na mogući srčani udar kao uzrok. Njegovo jutro je započelo aktivno, igrajući piklbol s prijateljima. Nakon nekoliko sati na terenu, Perry je obavio neke osobne stvari s asistentom i potom se opustio u jacuzziju.

Udes u Sarajevu: Povrijeđene dvije osobe

Udes u Sarajevu: Povrijeđene dvije osobe

Unatoč nedostatku informacija o prethodnim srčanim problemima, poput aritmija, poteškoća s disanjem, ili začepljenjem krvnih sudova, koji bi predstavljali rizik kod izlaganja visokim temperaturama, poznato je da je Perry godinama patio od problema s alkoholizmom i prolazio kroz nekoliko tretmana. Zbog alkoholizma je razvio pankreatitis i podvrgnuo se gastrointestinalnoj operaciji, piše 24sata

Ovaj tragični događaj podsjeća nas na važnost brige o zdravlju srca i redovitih pregleda, čak i ako nismo svjesni skrivenih rizika.

Zašto stručnjaci preporučuju pranje zuba prije doručka?

Zašto stručnjaci preporučuju pranje zuba prije doručka?

"Moguće je da je dugogodišnje pretjerivanje s alkoholom utjecalo i na to da razvije kardiomiopatiju, što podrazumijeva slabljenje srčanog mišića i slabiju snagu kod 'pumpanja' krvi. Moguće da nije znao da ima te probleme, no to su bolesti čija je prva manifestacija u više od 50 posto slučajeva upravo srčani udar kod nekog većeg napora. Dakle, pacijent možda nema druge izražene simptome, no kod povećanih napora jednostavno se dogodi infarkt. A dva sata na sportskom terenu, nakon kojih se prepustio visokim temperaturama iznimno su veliki napor za srce" - kaže prof. dr. sc. Drinković.

Visoke temperature u jacuzziju mogu uzrokovati širenje krvnih sudova, što može dovesti do padanja krvnog pritiska i ubrzanog rada srca. To može povećati rizik od začepljenja krvnih sudova, posebno kod ljudi koji već imaju srčane probleme. Kada se tijelo pregrije, krv se usmjerava prema koži kako bi se hladilo, ali tijelo u vodi ne može regulisati temperaturu znojenjem. To stavlja dodatan pritisak na srce jer mora ponovo uspostaviti normalnu cirkulaciju.

Simptomi koji se mogu javiti u takvim uvjetima uključuju pad ili porast krvnog pritiska, vrtoglavicu, mučninu, nepravilan srčani ritam i potencijalno srčani udar. Zato je važno izbjegavati izlaganje ekstremnim temperaturama, bilo vrućim ili hladnim, posebno ako imate srčane probleme.

Ako uživate u jacuzziju, odaberite onaj u kojem možete kontrolisati temperaturu vode i nemojte je postavljati previsoko. Boravak u jacuzziju trebao bi biti ograničen na 5 do 10 minuta, a uvijek biste trebali imati bocu hladne vode pored sebe kako biste se rehidrirali. I naravno, izbjegavajte konzumaciju alkohola pri takvim aktivnostima. Vaše zdravlje je na prvom mjestu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije