Kako dobiti najbolje plodove: Ovo je sve što trebate znati o uzgoju trešanja

0
Radiosarajevo.ba
Kako dobiti najbolje plodove: Ovo je sve što trebate znati o uzgoju trešanja
Foto: Pexels / Trešnje nisu samo ukusne

Trešnja je listopadno stablo koje raste u skoro cijeloj Europi i zapadnoj Aziji. 

Trešnja je značajan dio ljudske prehrane, a također je jedu i mnoge životinjske vrste. Koristi se i kao sirovina za mnoge džemove, kompote i slične namirnice. 

Kada smo naglasili važnost trešnje u prehrani, jasno je da postoje načini kako se uzgaja stablo koje rađa najbolje i najsočnije plodove. Na to utiču razni faktori kao što su temperatura, vrsta zemlje i slično. 

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Temperatura

Trešnja je proljetna biljka i rađa plodove krajem proljeća. To potkrepljuje činjenica da idealna temperature za trešnju da rodi je između 15 i 20 Celzijus stepeni. Iako stablo može preživjeti niske temperature koje idu i do -30 stepeni najidealnija je maločas navedena temperatura mada može da rodi i na temperaturi između 10 i 11 stepeni.

Voda 

Trešnjin korijen ima ogromnu absorpcijsku moć i samim time nije joj potrebno previše vode da bi preživjela. Dovoljno joj je 500 ml vode godišnje i zanimljivo je da čak previše vlage šteti njenom razvoju. 

Tlo

Trešnji najbolje odgovaraju duboka i rahla, blago kisele, neutralne ili blago alkalne reakcije (pH 5,0 – 7,0), aluvijalna tla, pjeskovite ilovače, posmeđene crvenice i propusni vap­nenci.

Važno je znati: Evo kad je najbolje vrijeme za krečenje stabala

Važno je znati: Evo kad je najbolje vrijeme za krečenje stabala

Berba 

Trešnja se inače bere kada su plodovi skroz zreli. Zavisno od namjere za upotrebu nekad se beru i dva do tri dana prije nego što sasvim sazriju. 

Ove osnovne informacije mogu znatno poboljšati kvalitet ploda koji vaša trešnja rodi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije