Jokerov nekontrolirani smijeh: Simptom oboljenja koje se može desiti svima

Radiosarajevo.ba
Jokerov nekontrolirani smijeh: Simptom oboljenja koje se može desiti svima
Foto: YouTube / Printscreen

U "Jokeru"Joaquin Phoenix glumi zlikovca koji je poznat po tome što s vremena na vreme prasne u nekontrolisani smijeh i to baš u nekim neprikladnim momentima. Kako je film počeo da se prikazuje, publika sve više biva upoznata sa tim da je njegovo stanje simptom povrede mozga. Dok u scenariju nigdje nije spomenuto o kom je sindromu riječ, zasnovan je na stvarnom medicinskom stanju koje je poznato kao pseudobulbarni efekat (PBA).

Karakterišu ga učestali, nevoljni napadi plakanja, smijanja ili neke druge emotivne radnje koje nemaju nikakve veze sa stvarnim emotivnim stanjem. Najčešće ga uzrokuje povreda mozga ili neki neurološki poremećaj koji utječe na to kako mozak obrađuje emocije.

Prema klinici Mayo, ljudi koji imaju PBA osjećaju emocije na isti način kao i svi ostali, ali imaju sklonosti da ih pokazuju na prenaglašeni način i ti izlivi mogu da traju nekoliko minuta, piše Men's Health. Smijeh se često pretvara u suze, a pošto je plakanje česta pojava kod PBA, ovo stanje često miješaju sa depresijom, koja se i javlja kod oboljelih.

Phoenix glumi junaka koji se bori sa mentalnom bolešću i njegovih frustracija zbog odbijanja da bude primljen na liječenje, a kritičari ga slave jer ukazuje na probleme sa kojima se bore mnogi Amerikanci. Ovaj junak se na kraju odaje nasilju na način koji je karakterističan za mnoge mentalno obolJele.

"Teško je ne saosjećati sa osobom koja je doživjela takvu dramu u djetinjstvu. On vidi opasnost svuda. Za nekoga ko je u takvoj situaciji, da li je važno da li su reakcije opravdane ili ne? Naravno da nije. U jednom momentu ja više nisam u stanju da budem na njegovoj strani. To mi je dozvolilo da mu se više približim, bez osuđivanja i sa više saosjećanja nego što sam imao kada sam prvi put čitao scenario", rekao je poznati glumac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije