Hirurg otkrio koliko je opasno ako ljuštite kožu nakon pretjeranog sunčanja

1
Radiosarajevo.ba
Hirurg otkrio koliko je opasno ako ljuštite kožu nakon pretjeranog sunčanja
Foto: Pexels / Ljuštenje kože

Kada izgorite na suncu toliko da dio kože počne da se odvaja, najgore što možete da uradite jeste da ljuštite dijelove kože.

Koliko je to opasno i šta treba zapravo raditi, objašnjava dr. Dragan Stojićević, specijalista hirurgije.

Nažalost, mnogi prave veliku grešku, a više nego pogrešno je i dozvoliti da koža pretrpi ovakve promjene.

Uznemirujući događaj u Makarskoj: Starija žena preminula nakon što ju je muškarac odgurnuo na ulici

Uznemirujući događaj u Makarskoj: Starija žena preminula nakon što ju je muškarac odgurnuo na ulici

Doktor Dragan Stojićević objavio je na Tiktoku video koji prikazuje kako izgleda ljuštenje kože nakon što se izgori na suncu i ističe da se radi o opekotinama drugog stepena.

"Pored mogućnosti da se pojave ožiljci, promjena boje (hipo ili hiperpigmentcija) i infekcije, najveća opasnost vreba dugoročno. A to je dugoročno oštećenje kože i mogućnost nastanka najmalignijeg oboljenja uopće", pojave melanoma", kaže nam hirurg Stojićević.

Skloni tome da ljušte kožu izgorjelu od sunčanja jesu odrasli, ali i djeca.

Izgorjeli ste: Evo šta s opekotinama od sunca koje se ljušte

Izgorjeli ste: Evo šta s opekotinama od sunca koje se ljušte

"Kod djece oštećenja nakon opekotina od Sunca tretiraju se isto kao kod odraslih, adekvatnom njegom, najbolje da se potraži pomoć dječijeg hirurga koji će propisati odgovarajuću terapiju. Ono što je još veći problem jeste činjenica da je koža djece osetljivija na prethodno opisana dugoročna oštećenja, u smislu pojave oboljenja u kasnijem životnom dobu", objašnjava doktor.

Hirurg Stojićević dodaje da se djelovi kože mogu eventualno skidati sterilnim makazama, riječ je o djelovima pri vrhu kože koja se ljušti, pa napominje:

"Uvijek savetujem da se potraži pomoć, u akutnim fazama pomoć hirurga ili dermatologa".

@draganstojicevic

Šta se radi u ovim slučajevima? Kada izgorite na suncu

♬ Epic Music(863502) - Draganov89

Na pitanje koliko je rizično kada koža izgori do ovog stepena, Stojićević kaže: 

"Izuzetno su opasna ovakva oštećenja. Postoje brojne studije koje pokazuju povezanost karcinoma kože, melanoma sa opekotinama kod kojih postoji ljuštenje kože. Redovni pregledi kod dermatologa sa dermoskopijom jesu obavezni naročito ukoliko u regijama koje su izgorjele od sunčanja, postoje pigmentne promjene, mladeži i slično", ističe i dodaje:

"Kod površnih opekotina prvog stepena kod kojih nema ljuštenja kože, koriste se melemi koji se mogu nabaviti u apotekama. Bitna je hidratacija kože i upotreba preparata koji djeluju umirujuće. Kod opekotina drugog A ili drugog B stepena potrebno je potražiti pomoć ljekara", pišu srbijanski mediji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije