'Fast fashion' trend je sve zastupljeniji: Evo kako mu se oduprijeti

0
Radiosarajevo.ba
'Fast fashion' trend je sve zastupljeniji: Evo kako mu se oduprijeti
Foto: Unsplash / Ilustracija

Brza moda trenutno je ozbiljna tema, a samo u SAD-u se baca nevjerojatnih 17 milijuna tona tekstila svake godine.

Jedan od načina na koji možemo raditi na smanjenju takvog otpada je stvaranje održivije garderobe, smanjenje naše potrošnje odjeće i minimiziranje potražnje u modnoj industriji.

Održivi ormar sve je prisutniji izraz u svakodnevici i najbolja je opcija za održiviji pristup životu.

Pratite uživo hitnu sjednicu Skupštine KS: Obratio se Admir Katica o sigurnosti u Sarajevu

Pratite uživo hitnu sjednicu Skupštine KS: Obratio se Admir Katica o sigurnosti u Sarajevu

Što je održivi ormar?

Smanjenje vašeg otiska u brzoj modi puno je lakše uz održivu garderobu, ali što to znači? Održiva garderoba je ona koja u konačnici ima manje negativan utjecaj na naš planet. Bilo da je to učinjeno upotrebom prirodnih materijala, recikliranih materijala umjesto čistog poliestera ili kupnjom od ekološki prihvatljivih robnih marki koje rade na smanjenju svog utjecaja na okoliš ekološkijim proizvodnim procesima. Evo naših savjeta kako to postići:

Pregledajte svoju garderobu

Za početak morate znati što imate i, još važnije, što zapravo nosite iz svoje postojeće garderobe. Često kupujemo stvari bez razmišljanja i bez da stvarno procijenimo kakav je naš osobni stil. Možda kupujete artikle za stil koji ste imali prije 5 ili 10 godina, a da zapravo ne cijenite koliko se vaš stil od tada promijenio. Rezultat je da predmeti godinama čame u ormaru bez da se ne nose, da bi kasnije bili neizbježno bačeni.

Izgradnja održivog ormara temelji se na promišljenoj kupnji predmeta s namjerom da se svaki komad što više istroši. Stoga pregledajte svoju garderobu i budite iskreni o tome što nosite i volite, kao i o tome što nedostaje. Možda ćete se morati opskrbiti nekim osnovnim stvarima od kojih ćete, na primjer, sastaviti odjeću. Možda postoje ključni komadi koje morate ažurirati u svom novom stilu, kao što je novi kaput ili par cipela za posao. Može pomoći da ovaj korak učinite s prijateljem ili partnerom koji vam može pomoći da budete iskreni o tome što doista nosite, a što ne.

Nema više dileme: Evo koliko odjeća može biti u mašini za veš prije nego poprimi neugodan miris

Nema više dileme: Evo koliko odjeća može biti u mašini za veš prije nego poprimi neugodan miris

Prenamjena prije izbacivanja

Prije nego što izbacite predmete nakon detoksikacije ormara, provjerite postoje li načini na koje ih prvo možete prenamijeniti. Ne morate biti profesionalna krojačica da biste neki predmet pretvorili u novi dodatak svojoj garderobi. Mogli biste se iznenaditi kako samo nekoliko može učiniti da predmet koji nikada ne nosite postane nešto za čim posežete iznova i iznova.

Na primjer, možda uzmete majicu kratkih rukava koja vam loše stoji i skratite je ili par izblijedjelih, poderanih traperica pretvorite u kratke hlače za ljeto. Ponovna uporaba predmeta zapravo je bolja opcija od recikliranja, jer smanjuje proizvodne procese, daje vam priliku da uštedite novac dok kupujete nešto novo za nositi i sprječava zagađenje. Dakle, ubacite dozu kreativnog razmišljanja prije nego stavite neželjene odjevne predmete u smeće i razmislite kako ih možete ponovno upotrijebiti.

Uložite u ključne dijelove

Ključni komadi su oni predmeti u vašem ormaru koji izdrže test vremena i neće postati zastarjeli ili nemoderni za šest mjeseci. Što više ključnih komada imate na izbor, koje možete nositi godinama koje dolaze, to će vaša garderoba biti održivija. Ostati moderan i u trendu važno je za mnoge ljude, ali učinak stalnog mijenjanja odjeće za sljedeću veliku stvar u modi košta nas na više načina.

Počinje sezona dopaminskog oblačenja: Evo koje boje trebate nositi da se osjećate fantastično

Počinje sezona dopaminskog oblačenja: Evo koje boje trebate nositi da se osjećate fantastično

Kada kupujete nešto novo, nemojte samo razmišljati o tome hoćete li to nositi (iako bi to očito trebao biti prvi faktor), već i o tome od koga kupujete. Održivi brendovi mogu biti skuplji s vremena na vrijeme i izvan proračuna za mnoge ljude. Međutim, možete uštedjeti i kupiti artikl ekološki prihvatljivije robne marke. Također možete kupiti rabljeno u second hand shopovima i na buvljacima. To će vam dati kvalitetu koju tražite po nižoj cijeni i zaraditi dodatni bonus za ponovnu upotrebu artikla.

Odaberite materijale koji će se razgraditi

Mnogi od nas kupuju odjeću ne razmišljajući o dugoročnim učincima materijala od kojih je izrađena. Na primjer, ako je velika većina vaše odjeće izrađena od poliestera, najlona i akrila, ti se materijali neće razgraditi na kraju životnog vijeka odjeće. Osim toga, ove vrste materijala ispuštaju mikroplastiku u naše vodene tokove prilikom pranja.

Umjesto toga, kupujte proizvode koji su bolji za planet i koji se mogu kompostirati da se prirodno razgrade bez nanošenja štete našim ekosustavima. Materijali kao što su lan, konoplja, bambus i organski pamuk su svi prirodni, prozračni i blaži su za planet kada se taj predmet više ne može nositi ili ponovno koristiti. Lako se recikliraju i izdržljivi su, pa će i duže trajati u vašem ormaru.

Došlo je proljeće: Vrijeme je za šetnju u espadrilama i mokasinama

Došlo je proljeće: Vrijeme je za šetnju u espadrilama i mokasinama

Kupujte imajući na umu svestranost

Svestranost je središnje načelo svakog održivog ormara. Predmeti se moraju nositi i trebaju biti dovoljno fleksibilni da funkcioniraju s brojnim odjevnim kombinacijama. Nema smisla imati ormar pun odjevnih predmeta koje rijetko nosite jer zahtijevaju vrlo specifičnu priliku ili jer funkcioniraju samo kao dio određene odjeće.

Odatle potječe koncept capsule ormara, koji mnogi smatraju korisnim pri izgradnji održivog ormara. Stvarate kolekciju komada koji se mogu kombinirati i slagati na više različitih načina, dajući vam brojne mogućnosti odijevanja od malog broja odjevnih predmeta. Imajte na umu da ne morate urediti svoju garderobu na 30 predmeta kako biste ovaj princip primijenili na svoju odjeću.

Obratite pozornost na oznaku za održavanje

Na kraju, važno je brinuti se o predmetima koje imate kako bi trajali i kako se ne bi prerano pokvarili. Prvo, pokušajte ne prati rublje osim ako baš morate. Zatim je ljeti prirodno osušite na zraku, umjesto u sušilici, jer to može dovesti do oštećenja odjeće i uništavanja materijala prije nego što je potrebno. Traperice se, primjerice, često mogu nositi nekoliko puta prije nego što ih je potrebno oprati, osim ako na njima nemate mrlju koju treba oprati. Slično tome, vuneni predmeti su prirodno antibakterijski i često se mogu provjetravati između nošenja umjesto da se peru svaki put.

Zdravlje bebe na prvom mjestu: Da li je potreban poseban deterdžent za pranje bebine odjeće

Zdravlje bebe na prvom mjestu: Da li je potreban poseban deterdžent za pranje bebine odjeće

Pretjerano pranje ne samo da povećava vaš račun za energiju i povećava ugljični otisak vaše rutine pranja, već uzrokuje i razgradnju vlakana. Obraćanje pozornosti na oznaku za njegu vaše odjeće pomoći će vam da je pravilno perete. Na primjer, neki predmeti moraju se prati na nižoj temperaturi kako bi zadržali oblik i boju, dok se drugi ne mogu staviti u sušilicu ili glačati kada se osuše.

Ako želite promijeniti svoj životni stil, vaša je odjeća odlično mjesto za početak. Kao nešto s čime se svakodnevno susrećemo, predmeti u vašem ormaru igraju ključnu ulogu u veličini vašeg ugljičnog otiska. Ali lakše je nego što mislite napraviti pozitivne promjene koje imaju ogroman utjecaj na vaše ekološke vjerodajnice. Promjena navika u pranju rublja, odabir materijala koji su blaži prema planetu i promišljanje o tome kako možete upotrijebiti predmete koje već posjedujete prije nego što ih bezumno bacite kada vam više ne služe svrsi, sve to doprinosi održivoj garderobi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije