Evropa u haosu zbog inflacije: "Istovremeno punim mobitel i sušim kosu, isplatnije je"

0
Radiosarajevo.ba
Evropa u haosu zbog inflacije: "Istovremeno punim mobitel i sušim kosu, isplatnije je"
Foto: Pexels / Ilustracija

"Upisala sam se u teretanu, ne zato da se vratim u formu, nego zato da se mogu tuširati, puniti mobitel i sušiti kosu fenom za 29,90 € mjesečno (oko 60 KM), to mi se isplati."

Tako glasi "post" koji kruži društvenim mrežama po Italiji, kao znak vremena. Nemamo potvrdu da nije šala, ali bez obzira na to govori da je svijest o neočekivanim i za mnoge strašnim poskupljenjima električne energije i zemnog plina stigla i do naizgled efemernih djelatnosti, kao što su tuširanje te pranje i sušenje kose. Punjenje mobitela dodaje atmosferu apsurdnog.

U Italiji nije – ili još nije – jagma za dekama, kućnim ogrtačima i sličnim pomagalima za zimsko preživljavanje. Uostalom, nije im još čas. Većina Italijana tek u zadnji čas odlučuje i o onome šta namjeravaju ili planiraju mjesecima, na primjer kamo će na ljetni odnosno zimski odmor (barem oni koji to sebi još smiju priuštiti).

Protesti u Australiji zbog nasilja nad ženama: Traži se proglašenje nacionalne vanredne situacije

Protesti u Australiji zbog nasilja nad ženama: Traži se proglašenje nacionalne vanredne situacije

I ranijih godina su reklame za mrežno kupovanje zimskih potrepština počele iskakati po internetskim stranicama tek kad bi se bližila Sv. Kate.

Po trgovinskim kućama, barem u Rimu, police su krcate kao i uvijek, kupaca nije više nego obično. Užasno je teško pronaći samo jedan artikl: spirale čiji dim tjera komarce. Zasad su oni – zapravo one, ženske krvopije komarice, njihovi muškići radije pijuckaju cvjetni nektar – najdosadnija muka u tijesnoj konkurenciji s političarima. U butige je tek prispio jesenski asortiman, otpadaju ventilatori i mudantine, 'ko se nije opskrbio magarac je bio', ali za zimski asortiman još ima vremena.

Njemačka: Sve više građana u financijskim problemima, slijedi novi rast cijena

Njemačka: Sve više građana u financijskim problemima, slijedi novi rast cijena

Ukratko, tu se panika ne nazire, barem ne još.

Dokle je došlo pokazuje primjer iz Livorna, gdje su oci salezijanci (katolički sveštenici) od početka septembra zatvorili svoje malonogometno igralište, omiljeno okupljalište mladih, jer ne mogu podnijeti narasle troškove osvjetljenja sada, kada sunce zalazi prerano.

Don Francesco Commauda kaže portalu Quotidiano.net: "Uvjereni smo da je to najbolji izbor s obzirom na historijski trenutak. U potvrdu toga naši klijenti su iskazali razumijevanje i solidarnost u porukama podrške."

Poznato je da je apostolat salezijanaca temeljen na okupljanju mladih, posebno učenika i radnika, u njihovu slobodnom vremenu, te da je kod Italijana fudbalsko igralište ključno mjesto. Utoliko je jasnije da je račun za struju pogodio te redovnike u pleksus. A nisu oni prošli najgore.

Poznati kafić Cremoso u Palermu instalirao je pored svog štekata, u uglednoj ulici Markiza di Villabianca, modru nakazu koja je u naravi strujni generator.

Razlog je jednostavan: dobio je račun za struju od 80.000 eura (oko 160.000 KM), nije ga imao odakle platiti, isključili su mu struju, pa se sada "hrani" iz generatora. Odande struje nema dovoljno, odustao je od sladoleda, iako ga još itekako tamane po Rimu, gdje ne bi po još toplijem Palermu.

U Njemačkoj protesti zbog poskupljenja: 'Dosta je, cijene moraju pasti'

U Njemačkoj protesti zbog poskupljenja: 'Dosta je, cijene moraju pasti'

Generator su unajmili po cijeni od 1.000 eura (oko 2.000 KM) sedmično, a dnevno za nj troše zasad 50 eura (oko 100 KM) plina, ali moglo bi biti i skuplje, kako je krenulo.

Taj bar vodi udruženje ugostiteljâ, a njena predsjednica Antonella Lanzi na stranici udruženja livesicilia.it kaže:

"To je privremeno rješenje, ali ako se nastavi ovako, morat ćemo zatvoriti posao. Ne možemo se izvući. Niko to ne može."

Zadrugari, njih 25, vide mogućnost da se koliko sutra nađu na ulici bez posla. A ne bi bili jedine žrtve spekulativnih cijena električne struje, piše, između ostalog, Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije