Djeca koja dobivaju po guzi uspješnija su u životu

Radiosarajevo.ba
Djeca koja dobivaju po guzi uspješnija su u životu


Deca koju su roditelji blago tjelesno kažnjavali kasnije postaju sretnija i uspješnija u životu, pokazalo je novo istraživanje, prenosi Jutarnji.hr

Većina suvremenih istraživanja fizičko kažnjavanje djece povezuje s kasnijim nasilnim ponašanjem, često i seksualnim, a najnovije preporuke o odgoju djece uglavnom ga u potpunosti isključuju.

Međutim, najnovije istraživanje koje je proveo tim američkih stručnjaka pokazalo je kako su djeca koja su dobivala po stražnjici do dobi od šest godina kasnije u životu bila optimističnija nego ona koja nikada nisu tjelesno kažnjavana. Ona su također sklonija dobrovoljnom radu i akademskom napretku.

Rezultati će vjerojatno naići na buran otpor boraca za prava djece koji su se u većini zapadnih zemalja uspjeli izboriti za zabranu tjelesnog kažnjavanja.

U SAD i Velikoj Britaniji trenutno je dozvoljeno tzv. 'razumno kažnjavanje' koje ne smije ostaviti nikakav trag na koži. Međutim, borci za prava djece ističu kako su svi udarci po stražnjici, čak i oni blagi, zastarjeli oblik odgoja koji uzrokuje dugoročne ozbiljne psihološke probleme.

Voditeljica studije profesorica psihologije Marjorie Gunnoe s Calvin Collegea u Grand Rapidsu u Michiganu smatra da ove tvrdnje nisu konzistentne s rezultatima njezinog istraživanja.

„Argumenti protiv udaraca po stražnjici jednostavno ne drže vodu. Nisu u skladu s podacima. Smatram da je udaranje opasno oruđe, međutim, ima trenutaka kada je posao toliko velik da zahtijeva opasno oruđe. Nećete ga koristiti za sve poslove“, objasnila je Marjorie Gunnoe.

U studiji je 179 tinejdžera odgovaralo na pitanja koliko često su ih roditelji udarali po stražnjici i koliko su stari bili kada su prestali. Njihovi su odgovori uspoređeni s informacijama koje su dali o svom ponašanju koje bi moglo biti povezano s kažnjavanjem – negativnom poput društveno neprihvatljivog ponašanja, preuranjenih spolnih aktivnosti, nasilja i depresije, te pozitivnom poput akademskog uspjeha i ambicija.

Mladi koji su blago kažnjavani do šeste godine bili su uspješniji u gotovo svim pozitivnim kategorijama, a istovremeno nisu bili lošiji u negativnim od onih koji nisu nikada tjelesno kažnjavani.

Tinejdžeri, koje su roditelji tukli od sedme do 11. godine, također su bili uspješniji u školi, međutim, imali su lošije rezultate u negativnim kategorijama – npr. češće su sudjelovali u tučnjavama.

Udruga za prava djece National Society for the Prevention of Cruelty to Children odbacila je rezultate ove studije uz obrazloženje kako djeca trebaju imati ista prava i zaštitu kao odrasli.

Međutim, udruga roditelja Parents Outloud pozdravila je studiju ističući da roditelje ne bi trebalo kazneno progoniti zbog blagog tjelesnog kažnjavanja. „Vrlo je teško verbalno objasniti malenoj djeci da je nešto što su učinila pogrešno. Blagi udarci često su najučinkovitiji način da ih se nauči da ne rade nešto što je opasno ili bolno drugim ljudima – to je preventivna mjera. I dok je sve osim blage pljuske po stražnjici definitivno krivo, roditeljima treba dati slobodu da discipliniraju svoju djecu bez straha da će biti prijavljeni policiji“, stoji u priopćenju udruge.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije