Dilema mnogih ljudi: Da li smijemo jesti domaći džem na kojem se stvorila buđ?
Otvorite teglu tako priželjkivanog, mirisnog, domaćeg džema pravljenog sopstvenom rukom, a zatim ugledajte sivo-smeđe, čupave mrlje buđi. Šta je činiti?
Prvo treba da shvatite šta je buđ. To su uobičajene gljivice koje se uspješno razmnožavaju u hrani. Postoji mnogo vrsta gljivica.
Među njima ima bezopasnih, opasnih i čak korisnih.
U Sarajevu održana premijera filma Jasmile Žbanić o Emeriku Blumu: Došli Schmidt, Osim, Bravo...
Štetne gljivice oslobađaju otrove u hranu. Obično utiču samo na ukus proizvoda, ali u najgorem slučaju možete se ozbiljno otrovati, piše Nezavisne.
Buđ koja je zahvatila džem ukazuje na kršenje tehnologije kuvanja ili uslova skladištenja. Ovo je jasan signal da nešto nije u redu sa džemom.
Samo laboratorijskim istraživanjem možete sa sigurnošću saznati kakva se buđ nalazi u vašem džemu.
Recept koji je pogledalo 26 miliona ljudi: Ako imate mlijeko, brašno i šećer napravite trokutiće
Jednostavno je nemoguće vizuelno odrediti stepen opasnosti bilo koje gljivice.
Izuzetno je važno zapamtiti da je ono što nađete na površini džema samo vidljivi dio gljivice.
Pored toga, ne zaboravite da džem treba čuvati u prostoriji u kojoj nema viška vlage i u koju direktna sunčeva svjetlost ne prodire.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.