Često ih zanemarujemo: Ove površine u kuhinji treba skoro svakodnevno čistiti
Kuhinja je najposjećenije mjesto u domu . Tu je očigledan nered - poput korištenog posuđa, ljepljivog poda ili rerne koja se ljušti. Ali često postoje područja i objekti koji se zanemaruju, pa se zapitajte da li postoje druga mjesta koja zaboravljate očistiti?
Razmislite o područjima i predmetima koje možete koristiti svaki dan tokom pripreme hrane. Ono što treba da vam padne na pamet su kuhinjski pultovi, ručke, sudopere, sunđeri, višekratne boce za vodu i još mnogo toga. Često se dodiruju svakodnevno, tako da je ključno dezinficirati ih svaki dan ili nekoliko puta sedmično kako biste izbjegli nakupljene bakterije i unakrsnu kontaminaciju.
Na ove dijelove kuhinje morate obratiti posebnu pažnju pri čišćenju:
Mještani zabrinuti: Stijena i kamenje se ponovo odronili na putu u BiH. Saobraćaj blokiran
Mikrovalna ručka
Svaki aparat u vašoj kuhinji ima neku vrstu kontrolne ploče ili ručke koja se dodiruje svaki put kada se koristi. Važno je zapamtiti da svake sedmice perete sva ta dugmad, dugmad ili touchpade jer ih često zanemarujemo kada temeljito čistimo naše kuhinje. Pogotovo ako ga dodirujete dok kuhate ili rukujete sirovom hranom. Obavezno očistite ručke kuhinjskih ormarića, ručke uređaja i kontrolne ploče koristeći dezinfekcijske maramice ili dezinfekciono sredstvo u spreju i čistu krpu ili papirnati ubrus.
Sudoper
Iako kroz vaš sudoper teče mnogo vode, na površini vjerovatno vrebaju mikrobi, posebno u pukotinama gdje se sudoper spaja sa pultom, oko odvoda i čepova za odlaganje smeća. Sudoper treba dezinfikovati nakon svakog pripremanja obroka, pranja suđa ili barem jednom dnevno, a ne zaboravite na ručke i slavinu i radnu površinu u blizini sudopera. Oni hvataju sve prskanje kada isperete kontaminiranu hranu. Koristite sredstvo za čišćenje sudopera koje sadrži sredstvo za dezinfekciju i čist peškir ili jednokratne dezinfekcione maramice.
Aparat za kafu, blender i mali aparati
Čak i čista voda koja se zadržava u toplom, vlažnom okruženju poput aparata za kafu može stvoriti savršeno okruženje za razvoj bakterija, kvasca i plijesni. Neki mali uređaji moraju se očistiti nakon svake upotrebe. Barem jednom sedmično rastavite i temeljito očistite male uređaje. Neke komponente su bezbjedne za pranje u mašini za suđe, a druge treba oprati u vrućoj vodi sa sapunom, a zatim isprati u vrućoj vodi i potpuno osušiti.
Istu rutinu čišćenja treba primijeniti na pribor kao što su otvarači za konzerve, mjerne kašike i čaše.
Šejkeri za so i biber
Posljednje prljavo mjesto koje treba uzeti u obzir su kuhinjske šejkere za so i biber. Šejkeri se često koriste i često se dodiruju tokom pripreme hrane. Pažljivo ih obrišite dezinfekcionom maramicom nakon svake pripreme obroka i temeljito očistite svake sedmice.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.