Žena htjela spasiti naizgled bezopasno biće, a onda joj je šiljke zabio u ruku: "Nezamisliva bol"

0
Radiosarajevo.ba
Žena htjela spasiti naizgled bezopasno biće, a onda joj je šiljke zabio u ruku: "Nezamisliva bol"
Foto: Unsplash / Čudnovati kljunaš je najčudniji sisar na planeti

Čudnovati kljunaš koji je lutao uz cestu u Australiji ubo je ženu svojim otrovnim ostrugama kada ga je pokušala podići s oluka. Jenny Forward vozila se kući u Tasmaniji kada je uz cestu ugledala nešto za što je mislila da je ozlijeđeni kljunaš.

Pokušala je intervenirati, ali kad je podigla poluvodeno stvorenje, osjetila je dva šiljka kako joj se zabijaju s obje strane desne ruke. Ti su šiljci ispuštali otrov u rane, ostavljajući je u agoniji, izvijestio je ABC News.

"Bilo je kao da me je neko ubo nožem", rekla je Forward za ovu novinsku mrežu. "Bol je bila nesnosna... definitivno gora od poroda", rekla je.

Bećirović u Kairu pozvao egipatske investitore da ulažu u BiH: Jačat ćemo ekonomske veze

Bećirović u Kairu pozvao egipatske investitore da ulažu u BiH: Jačat ćemo ekonomske veze

Nakon što je brzo uklonila ostruge kljunaša iz ruke, Forward se odvezla u bolnicu, gdje su joj ljekari dali antibiotike i lijekove za ublažavanje bolova, piše Klik. Zatim su izvršili hitnu operaciju kako bi joj očistili i zašili rane. Sedam dana nakon tretmana, Forward je još uvijek imala bolove i imala je crvenu oteklinu na ruci, izvijestio je ABC News.

Platypusi (Ornithorhynchus anatinus) su među najčudnijim sisavcima na svijetu, a izgledaju kao čudan križanac dabra, vidre i patke. Žive i na kopnu i u vodi i nalaze se samo u Australiji. Muški kljunaši imaju šuplje ostruge na stražnjim nogama povezane sa žlijezdama koje proizvode bistri, ljepljivi otrov. Proizvodnja otrova životinja je na vrhuncu tokom njihove sezone parenja, koja obično počinje krajem zime, pa znanstvenici misle da je to oružje koje se obično koristi za natjecanje s drugim mužjacima za pristup ženkama, prema australskoj organizaciji Platypus Conservancy (APC), pojašnjava Live Science.

Otrov kljunaša nije opasan po život za ljude ili druge kljunaše, ali može uzrokovati intenzivnu bol i oteklinu u dijelu tijela. Studije o otrovu kljunara su ograničene, ali istraživanja sugeriraju da sadrži mješavinu malih proteina, kao što je heptapeptid 1, koji djeluje na nervni sistem, i enzim zvan amin oksidaza koji može izazvati smrt ćelija i oticanje tkiva.

Ne postoji odobreni protuotrov, ali lijekovi za blokiranje živaca, poput bupivakaina, mogu se koristiti za smanjenje boli od kljunaša, rekao je APC u objavi na Facebooku u kojoj se govori o nedavnom ubodu žene. Na Facebooku je APC primijetio da su mužjaci kljunara rijetko agresivni ako se s njima pravilno postupa. Umjesto da stave ruku pod životinju, obučeni njegovatelji podigli bi kljunara sa sredine ili kraja repa kako bi izbjegli ostruge.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije