Više od trećine svjetskih država bez zakona protiv seksualnog zlostavljanja

Radiosarajevo.ba
Više od trećine svjetskih država bez zakona protiv seksualnog zlostavljanja
Više od trećine država nema zakone protiv seksualnog zlostavljanja na poslu, zbog čega je više od 200 miliona žena ostavljeno bez pravne zaštite na svom radnom mjestu, pokazala je nova studija.

U svijetu gotovo 82 miliona žena radi u državama koje nemaju zakone protiv rodne diskriminacije u plaćama i promaknućima, pokazala je studija Centra za analizu politika WORLD sa Univerziteta California u Los Angelesu, prenosi Hina.

Radni uvjeti žena u zadnje su vrijeme u centru pozornosti zbog pojačane javne rasprave o seksualnom zlostavljanju i napadima o kojima su poznate glumice progovorile u slučaju producenta Harveya Weinsteina. On odbacuje da je imao bilo kakav spolni odnos bez pristanka.

I druge su žene izašle u javnost s optužbama javnih osoba i medijskih industrija, a milioni žena preplavili su društvene mreže u sklopu kampanje #MeToo, prepričavajući slučajeve seksualnog zlostavljanja od šefova, kolega i drugih muškaraca.

68 država ne zabranjuje seksualno zlostavljanje na radnom mjestu 

Seksualno zlostavljanje na radnom mjestu ne zabranjuje 68 država u svijetu, pokazala je ta studija koja je istražila zakone u sve 193 članice Ujedinjenih naroda. U tim državama živi oko 235 miliona žena.

Izostanak pravne zaštite na radnom mjestu pogađa i žene koje nisu u radnom odnosu, kao i one koje su napustile ili izbjegavaju poslove zbog zlostavljanja, istaknula je Jody Heymann, osnivačica Centra WORLD i glavna istražiteljica.

"U tih 68 država postoji 424 miliona žena u radnoj dobi, a to je ogroman broj žena i predstavlja trećinu svjetskih država koje nemaju nikakvu zaštitu od seksualnog zlostavljanja", poručila je za Zakladu Thomson Reuters. Studija je pokazala da tri četvrtine država zabranjuje rodnu diskriminaciju u promaknućima, no da i dalje postoje "veliki jazovi".

Većina država ima zakone koji štite prava žena na jednaku plaću, no manje od polovice garantiraju jednaku zaradu za jednaku vrijednost rada.

"Naočigled smo vidjeli da čak i kad su te zaštite na snazi da je ključno da su dobro implementirane, no ne možete se početi baviti time ako nemate zakone", zaključila je Heymann.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije