Studentica za par dana riješila matematički problem s kojim se nauka borila decenijama

Radiosarajevo.ba
Studentica za par dana riješila matematički problem s kojim se nauka borila decenijama
Foto: Qanta magazin / Lisa Piccirillo

U ljeto 2018, na konferenciji o dimenziji topologije i geometrije, Lisa Piccirillo čula je o, kako je mislila, malom matematičkom problemu koji joj se učinio kao sjajan "poligončić" za testiranje nekih tehnika koje je razvijala kao apsolventica na Univerzitetu Texas.

"Nisam na tome uopće radila tokom dana, jer nisam to smatrala ni pravom matematikom. Bilo je to nešto kao moja domaća zadaća", ispričala je ona za magazin Quanta

A, pitanje je glasilo, da li je Conwayev (Konvejev) čvor - "zaplet" kojeg je otkrio legendarni matematičar John Horton Conway (koji je u aprilu preminuo od infekcije COVID-19) - tzv. "slice" ili nije? Pitanje je to koje matematičari postavljaju za sve čvorove u višedimenzionalnim prostorima i odgovorili su na to pitanje za svih 1000 čvorova sa 12 ili manje preklapanja - osim jednog. 

Konvejev čvor, koji ima 11 preklapanja, zbunjivao je naučnike već decenijama. 

Problem je misterija teorije čvorova, grane topologije koja se bavi proučavanjem upletenih zatvorenih krivulja (matematičkih čvorova) u trodimenzionalnom euklidskom prostoru, njihovih uzoraka, pravilnosti i nepravilnosti, zaplitanja, rasplitanja i pretvaranja iz jednog oblika u drugi. Zahvaljujući njima, shvatili smo od oblika naše DNK, preko ponašanja ekonomskih tržišta, do moguće forme svemira.

No, za manje od sedam dana, Piccirillo je imala odgovor: Konvejev čvor nije "slice".  Nekoliko dana kasnije, srela je Camerona Gordona, profesora na istom univerzitetu, i usputno je spomenula svoje rješenje.

"Rekao sam - štaaa? Ma to ide u Anale odmah", rekao joj je Gordon, referirajući se na Anale Matematike, jedan od najboljih žurnala ove discipline. 

Piccirillo, koja je sada na podstoktoratu pri Univerzitetu Brandeis, prisjeća se kako je počeo vrištati na nju, pitajući je zašto nije više uzbuđena.

"Nije shvatila kako star i slavan problem je riješila", dodaje prof. Gordon.

Njen dokaz objavljen je u Analima u februaru ove godine, što joj je osiguralo posao na MIT-u, gdje počinje raditi od 1. jula, 14 mjeseci nakon što je završila doktorat. 

Njen uspjeh uporedili su sa sljedećim - "zamislite da je neko uspio izvući mač iz kamena". 

Dodajmo da i neuralna mreža, koju je stvorio matematičar Mark Hughes, koja je dala tačan odgovor za sve druge čvorove, nije uspjela riješiti Konvejev čvor - odgovor mreže na ovo pitanje je bio 50 posto da jeste slice, a 50 posto da nije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije