Stručnjaci smatraju: Mačke plaču svojim glasom

Radiosarajevo.ba
Stručnjaci smatraju: Mačke plaču svojim glasom
Arhiva/Ilustracija / Mačke pokazuje osjećanja i probleme glasom
Iako mačke već hiljadama godina žive pored ljudi kao kućni ljubimci, mnogi vlasnici i ljubitelji ovih životinja i dalje se pitaju na koje sve načine one iskazuju tugu, jer su mace misteriozna bića koja ne pokazuju tako otvoreno svoje misli i osećanja

Zato je pitanje „Da li mačke plaču?” jedno od najčešće postavljanih na internet pretraživačima, piše petmagazine.rs

Prvo što svi moraju znati jeste da mačje oko može zasuziti, ali ne od tuge. Mačke ne plaču kad su tužne, poput ljudi.

"Mačje oko može zasuziti, ali to je uvek reakcija na povredu oka ili neko oftalmološko oboljenje", ističe poznata američka veterinarka Cherry Morris iz Oregona

Mačije oko može biti iziritirano hemikalijama koje se koriste u domaćinstu, kao i alergijama. A ako oči mačke suze, vrijeme je za posetu veterinaru

Obratiti pažnju

Ma koliko mace bile majstori u prikrivanju emocija i bola, američki stručnjaci za ponašanje životinja ističu da vlasnici pažljivim posmatranjem svojih ljubimaca mogu nepogrešivo da utvrde da li su oni tužni.

Vokalizacija, odnosno mačje oglašavanje (mjaukanje, režanje, „cvrkutanje”) jedan je od najjasnijih pokazatelja njihovih emocionalnih stanja.

Certificirana američka bihejvioristkinja za životinje Mieshelle Nagelschneider ističe da mačke plaču zvukovima, odnosno da se njihova tuga jasno i glasno čuje.

"Glasno cviljenje je jasan znak da nešto nije u redu, mada se može protumačiti i kao upozorenje da mačka čuva svoju teritoriju ili kao poziv na parenje, ali će iz situacije biti jasno zbog čega ona ispušta ove zvukove, potrebno je samo obratiti pažnju. Najčešće će „plakati” mačići, i to za majkom kada se udalji, kada su gladni ili uplašeni, kada im je hladno i potrebna im je zaštita – objašnjava Nagelschneider .

Odrasle mačke

Međutim, i odrasle mačke „plaču” i, prema rečima Nagelschneider , to čine najčešće kada su usamljene, bolesne ili pod stresom.

"Ukoliko pate od bolesti štitne žlijezde ili bubrega, mace će često „plakati”, odnosno tužno i bolećivo se oglašavati mjaukanjem. Najčešći izvor stresa za kućne mačke jeste promjena rutine ili okruženja – selidba, novi namještaj, novi član porodice (čovjek ili novi ljubimac). Čak i starenje može biti okidač za glasno oglašavanje. I mace se, poput ljudi, u starijem dobu suočavaju s kognitivnom disfunkcijom – privremenim ili trajnim smanjenjem sposobnosti da misle, sjećaju se, razumiju ili procesuiraju informacije, te usljed toga postati dezorijentisane i zbunjene. Mentalna konfuzija zasigurno će navesti mačku da se požali i plačnim glasom od vlasnika zatraži pomoć", smatra Nagelschneider .

Savjeti i preporuke

Svi koji dobro poznaju svog ljubimca i obraćaju pažnju na njegovo ponašanje, navike, mentalno i fizičko zdravlje, teško da će njegova boljka moći da promake. 

Sa pojavom glasnog mjaukanja, cviljenja ili vrištanja zasigurno će znati da sa zdravljem njihvog kućnog ljubimca nešto nije uredu, te da je vrijeme za veterinara. Poznata američka veterinarka smatra da prije odlaska kod veterinara vlasnici mogu i sami da zaključe neke stvari na osnovu ponašanja.

Stručnjaci smatraju da bi vlasnik trebao pregledati svog ljubimca da li ima neku kvržicu, povredu, da li je sve uredu u pijesku koji mačka koristi, a ako nema nikakvih smetnji onda je problem psihološke prirode.

Mačke reaguju i na promjenu namještaja u kući, promjenu hrane, mogu čak osjetiti ako je doselio novi komšija koji ima kućnog ljubimca, generalno potrebno je da vlasnici razmisle o tome da li se nešto promijenilo u okolini njihovog ljubimca, a ako nije onda bi trebalo da posjete veterinara, piše petmagzine.rs

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije