Šta kažu stručnjaci: Da li je usamljenost opasna po demokratiju?

0
Radiosarajevo.ba
Šta kažu stručnjaci: Da li  je usamljenost opasna po demokratiju?
Foto: Pexels / Usamljenost / Ilustracija

Trećina građana Njemačke starosti između 18 i 53 godina barem povremeno osjeća usamljenost, pokazuje jedna studija. Istraživači ukazuju na zdravstvene probleme koje usamljeni ljudi mogu imati, ali i da ih usamljenost izlaže izolaciji i ekstremizmu.

Usamljenost ne muči samo stare u Njemačkoj, već je od pandemije široko rasprostranjena i među mlađima od 30 godina, navodi Savezni institut za istražvanje stanovništva (BiB).

Studija se zasniva na podacima od 2005. do zime 2022/23. godine.

Nebojša Vukanović nakon incidenta u NSRS: "Nisu mogli da se izbore sa mnom"

Nebojša Vukanović nakon incidenta u NSRS: "Nisu mogli da se izbore sa mnom"

Osjećanje usamljenosti u Njemačkoj se prije svega u posljednjih pet godina znatno raširilo. Dok je od 2005. do 2017.godine udio usamljenika među mladima i odraslim srednjih godina bio stabilan između 14 i 17 posto, sa početkom pandemije 2020. godine je dramatično skočio, na skoro 41 posto.

Godinu dana kasnije udio usamljnih je porastao na blizu 47 posto. Analiza iz zime 2022/23. upućuje da je usamljenih bilo manje, 36 posto, ali je to ipak znatno više nego prije globalne zaraze.

"Najkasnije od pandemije vidi se da i mnogo mladih pati od usamljenosti, čak i kada ne žive sami", objasnila je sociološkinja BiB Sabine Diabaté.

"U postpandemijskoj fazi, usamljenost ostaje na visokom nivou – postoji tendencija ka hroničnom stanju", upozorila je.

Hronična usamljenost je, kažu istraživači, problematična iz više razloga, piše dpa.

Usamljeni često imaju problema sa spavanjem, više izgleda za srčana oboljenja i moždani udar i slabiji imunitet. Podložniji su i bolestima zavisnosti.

Istovremeno, usamljeni su pod većim rizikom samoizolacije i možda političke ili vjerske radikalizacije.

"Sve češća usamljenost u stanovništvu stoga može da bude i rizik po demokratiju, jer može da ugrozi unutrašnju društvenu koheziju", objasnio je direktor istraživanja BiB Martin Bujard.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije